Numeroase tablouri faimoase au căzut pradă hoţilor, iar printre acestea se numără şi „Ţipătul”, capodopera pictorului norvegian Edvard Munch.
Simbol al anxietăţii omului modern, tabloul „Ţipătul” prezintă o siluetă masculină tremurând pe un fundal de linii, care ne pot duce cu gândul la undele sonore. Edvard Munch a explicat experienţa care l-a inspirat să creeze această capodoperă: „Mă plimbam pe o cărare, alături de doi prieteni, la apus. Deodată, soarele a devenit roşu ca sângele. M-am oprit, obosit, şi m-am sprijinit pe un gard. Limbi de foc şi sânge au apărut deasupra fiordului albastru. Prietenii mei şi-au continuat drumul, în timp ce au am rămas pe loc, nemişcat, tremurând de anxietate. Am simţit un ţipăt infinit care a cuprins universul”.
S-a spus şi că personajul redat în această pictură a fost inspirat de o mumie egipteană pe care artistul a văzut-o la o expoziţie din Paris. Tabloul „Ţipătul” a stârnit numeroase controverse, fiind considerat una dintre cele mai stranii picturi din istoria artei.
Există patru tablouri „Ţipătul”, pe care Edvard Munch le-a realizat între 1893 şi 1910, expuse la Galeria Naţională a Norvegiei, la Muzeul Munch din Oslo, unul dintre tablouri aflându-se într-o colecţie privată.
Furat de două ori. Ce bilet au lăsat hoţii
La 12 februarie 1994, avea loc deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Lillehammer, Norvegia. Tot în acea zi, tabloul „Ţipătul” a fost furat de la Galeria Naţională de Artă din Oslo. Cei doi făptaşi au pus o scară de 3,50 metri pe faţada Galeriei şi au spart fereastra, intrând cu uşurinţă în clădire. Profitând de lipsa gardienilor, hoţii au sustras pictura în doar 50 de secunde, potrivit beauxarts.com. Mai mult, hoţii au şi lăsat un bilet pe care au scris: „Mulţumiri pentru securitatea slabă”, relatează mutualart.com.
Peste trei luni, Guvernul Norvegiei a primit o „ofertă” de a răscumpăra tabloul pentru suma de 1,2 milioane de dolari americani. Autorităţile au refuzat târgul, iar tabloul a fost recuperat la 7 mai 1994, în timpul unui raid efectuat de poliţia norvegiană, în colaborare cu poliţia britanică şi Getty Center.
Cel de-al doilea furt a avut loc la 22 august 2004. Una dintre versiunile tabloului a fost furată, după un atac armat, alături de o altă pictură a lui Munch, „Madonna”. După doi ani, „Ţipătul” a fost recuperat.
@drenate. Foto: Wikipedia