Deşi în prezent este un obicei care nu se mai practică, în trecut, unii membri ai familiilor regale au avut ca ultimă dorință, menționată în testament, înmormântarea separată a inimii de restul trupului. Practica era comună mai ales aristocrației engleze și franceze din secolul al XII-lea. De asemenea, Regina Maria a făcut menţiuni clare în testamentul său legate de locul în care dorea ca inima sa să fie păstrată.
Cea mai iubită dintre reginele României este Regina Maria. Fiică a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha și duce de Edinburgh, și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, Maria s-a căsătorit în 1892 cu prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitorul tronului României. Încă din primii ani după venirea în România, s-a implicat în acțiuni de ajutare a soldaților de pe fronturile din Primul Război Mondial.
Ataşată de Bran şi de Balcic
Regina Maria s-a atașat foarte mult de Bran și de Balcic, pe care le numea „casele mele de vis”. În testamentul pe care l-a realizat în 1933, regina a cerut ca, după moarte, inima sa să fie depusă în capela Stella Maris din Balcic, iar trupul alături de cel al regelui Ferdinand, la Curtea de Argeș. Regina a murit în 1938, pe când avea 62 de ani.
După moartea Reginei, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria. Inima Reginei a fost așezată într-o casetă de argint de formă octogonală, care a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.
După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de principesa Ileana și așezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată după modelul celei de la Balcic. În 1974, casetele au fost transferate, alături alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Național de Istorie a României.
Citeşte şi: Destinul trist al Romanovilor. Ce s-a întâmplat cu Anastasia?
Foto: https://www.romaniaregala.ro/, wikipedia