Valleta, oraşul-cetate al Maltei

Capitala Maltei şi unul dintre oraşele fortificate străvechi ale Europei, Valleta este un adevărat muzeu în aer liber.

Una dintre cele mai bune destinaţii de vacanţă este Malta. Deşi este o ţară mică (are suprafața de 316 kilometri pătrați), are multe de oferit, prin istoria sa bogată, de mai bine de 7.000 de ani. Malta ocupă o poziție centrală în zona mediteraneeană, fiind situată la jumătatea drumului care leagă Gibraltarul de Canalul de Suez, la sud de Italia și la nord de Tunisia. Este formată din șase insule: Malta, Gozo, Comino, Filfla și cele două insule gemene St. Paul.

Capitală mică, dar cu un farmec aparte

Istoria medievală încă este vie la Valletta (sau La Valletta), orașul-cetate al Maltei, devenit capitală a țării din 1570. Primele mențiuni ale orașului datează din anul 1566, iar numele cetății vine de la Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniți, Jean Parisot de la Vallette.

Este una dintre cele mai mici capitale europene, având suprafaţa de sub un kilometru pătrat, iar numărul locuitorilor este sub 9.000.

Din punct de vedere arhitectonic, Valletta are multe puncte comune cu Veneția. Străzile și piețele din Valletta sunt aproape neschimbate din secolul al XVI-lea, orașul fiind înscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO din 1980.  

Imaginea orașului Valletta. Foto: Wikipedia

Valletta are peste 300 de monumente, care pot fi descoperite la orice pas. Mulţi călători încep plimbarea de la Fântâna Tritonilor, aflată în fața Porţii Oraşului. Această fântână construită între 1952 şi 1959 include trei figuri de bronz mitologice, modelul lor fiind inspirat de Fontana delle Tartarughe din Roma.

Grădinile Upper Barrakka, aflate în partea dreaptă, aproape de oraş, oferă o privelişte uimitoare spre porturi.

Un punct-emblemă de atracție din Valletta este Palatul Ordinului de Malta, care în prezent este sediu pentru biroul prezidențial și pentru întâlnirile parlamentare. Caracterizat prin grandoare arhitecturală, acest palat are două curți interioare.

Catedrala Sf. Ioan, un loc remarcabil

Un alt obiectiv care trebuie vizitat este Catedrala Sf. Ioan, ridicată în 1573, ca lăcaș de rugăciune pentru Ioaniți. Pavajul acestei catedrale este format din criptele mormintelor Cavalerilor Ioaniți, turiștii fiind întâmpinați cu mesajul: „Acum călcați voi pe mormintele noastre, însă va veni vremea când și pe ale voastre vor călca alții”.

Interior din catedrala Sf. Ioan. Foto: Wikipedia

Aici pot fi admirate sculpturile în marmură, candelabrele de argint impresionante, catedrala fiind în trecut una dintre cele mai bogate din Europa. În Catedrala Sf. Ioan sunt păstrate celebrele picturi ale lui Caravaggio. Sacra Infermeria, Catedrala Anglicană, Muzeul Național de Arte Frumoase sunt alte puncte-cheie din Valletta.

Mdina, un oraş străvechi

Vechea capitală a Maltei este Mdina, tot cetate medievală, una dintre cele mai renumite din întreaga Europă. Impregnată cu biserici și palate, această localitate găzduiește Catedrala Sfinților Petru și Pavel, construită în stil baroc.

La rândul ei, insula Gozo merită a fi vizitată doar și din singurul motiv că a fost patria nimfei Calypso, care l-a ținut în captivitate pe Ulise timp de șapte ani. Iubitorii de scufundări nu trebuie să rateze insula Comino. Aici se află Laguna Albastră (unde s-a filmat celebra peliculă „Întoarcere la Laguna Albastră”), renumită pentru plaja cu nisip fin și cu apa de turcoaz.

Un paradis terestru este și zona Grotelor Albastre și a Ferestrei Albastre. Turiștii veniți în Malta trebuie să mai bifeze pe lista cu locuri de vizitat și Templele megalitice, care au o vechime de peste 5.000 de ani (deci mai vechi decât piramidele egiptene), satul lui „Popeye Marinarul” și Domul din Mosta.

@drenate. Foto: Freepik

Written By
More from Renate Daily

Lavanda, plantă cu beneficii multiple

Simbol al provinciei franceze Provence, lavanda este o plantă valorificată din punct...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *