La 25 noiembrie 2016, liderul cubanez Fidel Castro trecea în nefiinţă, la vârsta de 90 de ani, anunţul morţii sale fiind făcut chiar de fratele lui, Raul. Celebru pentru discursurile sale interminabile, pentru uniforma sa verde-oliv, pentru ţigaretele şi barba sa legendară, Fidel Castro este considerat un adevărat simbol al luptei contra imperialismului american, cum îl numea el. Înlăturând regimul lui Batista, liderul maxim a marcat decisiv destinul ţării sale.
Figură politică emblematică a secolului XX, Fidel Castro a condus Cuba cu mână de fier, fiind unul dintre marii adversari ai Americii.
Fidel Castro Ruz, pe numele complet s-a născut pe 13 august 1926 în localitatea Biran din Cuba, într-o familie de fermieri avuţi. A fost trimis să studieze la o şcoală iezuită, iar în 1942, a fost admis la colegiul Belen din Havana. A fost un elev silitor, care dorea mereu primul. Din 1945 a început să studieze dreptul, perioadă în care a fost atras de politică. S-a alăturat unui grup de militanţi pentru dreptate socială, Manicatos, începând să denunţe nedreptăţile contra poporului. În 1947, s-a alăturat Partidului Ortodox, animat de dorinţa de a ajuta populaţia din Havana. Având mai multe doctorate în drept, şi-a deschis la Havana un cabinet de avocatură, dedicându-se apărării cauzei săracilor. În 1952, a candidat la Congresul cubanez, planurile sale de a urma o carieră politică fiind temporizate de lovitura de stat militară condusă de Batista. Dezamăgit de noul regim, a înfiinţat împreună cu fratele său, Raul, o organizaţie revoluţionară ilegală. În 1953, s-a aflat în fruntea unei insurecţii contra lui Batista. Atât el, cât şi fratele său au fost condamnaţi la închisoare, fiind eliberaţi după câteva luni. Cei doi fraţi au părăsit Cuba, pregătind din Mexic acţiuni contra regimului lui Batista.
În 1959, Castro, care l-a avut coleg de arme pe Ernesto Che Guevara, a reuşit să preia controlul mai multor oraşe cubaneze, fiind primit ca un erou în Havana. Fidel Castro a fost prim-ministru al Cubei între 1959 şi 1976, iar din 1976 şi până în 2008, a deţinut funcţia de preşedinte al ţării. Aflat la conducerea ţării, liderul maxim, cum a fost numit, a introdus sisteme de învăţământ şi sănătate gratuite, naţionalizând comerţul şi industria. Acţiunile sale au dus la introducerea embargoului de către SUA Cubei. S-a aliat cu Uniunea Sovietică, de la care obţinea petrol în schimbul zahărului. După colapsul sovietic, a semnat un acord petrolier cu Hugo Chavez, pe care îl considera fiul său spiritual. Unul dintre cele mai controversate momente, care a adus lumea în pragul unui conflict nuclear, a fost cel din 1962, când liderul cubanez le-a permis sovieticilor să amplaseze rachete nucleare în Cuba, în apropierea graniţei cu SUA.
Fidel Castro s-a retras din viaţa publică în 2008, când i-a predat puterea fratelui său, Raul. În 2014, relaţiile dintre Cuba şi SUA s-au îmbunătăţit, după ce liderul cubanez a reuşit să sfideze numeroşi preşedinţi americani. Castro a fost ţinta mai multor tentative de asasinat. După trecerea sa în nefiinţă, anunţată lumii chiar de fratele său, Cuba a proclamat nouă zile de doliu naţional. La dorinţa fostului lider revoluţionar, trupul său a fost incinerat.
Iubit de multe femei
În 1948, Fidel Castro s-a căsătorit cu Mirta Diaz-Balart, o fostă colegă de facultate, cu care a avut un fiu, Fidelito. Cuplul a divorţat în 1955, pe când el se afla în exil. Castro a obţinut custodia fiului său, de care s-a ocupat cu mare atenţie, trimiţându-l la cele mai bune şcoli.
În 1956, iubita sa, Natalia Revuelta, de care se îndrăgostise în urmă cu patru ani, i-a dăurit o fiică, Alina, o fire rebelă care a fugit din Cuba în 1993, stabilindu-se în SUA (este singurul copil al lui Castro care trăieşte în afara graniţelor ţării). Cu partenera sa cu care a fost împreună din 1961, Dalia Soto del Valle, Castro a mai avut alţi cinci copii: Alexis, Alexander, Alejandro, Antonio şi Angel. O altă femeie importantă din viaţa liderului cubanez a fost Celia Sanchez, cu care a trăit în concubinaj din 1957 până în 1980. Aceasta i-a fost, în acelaşi timp, iubită şi confidentă. Dintre toate, Celia era dedicată trup şi suflet Revoluţiei, fiind aliata lui Castro în lupta contra lui Batista. Dincolo de relaţiile oficiale şi neoficiale, Fidel Castro a fost un adevărat magnet pentru femeile frumoase şi inteligente.
Citeşte şi: Frank Sinatra, un destin de film. A încercat să se sinucidă şi a fost bănuit de legături cu Mafia
Foto: Pixabay