Povestea lui Gogea Mitu, cel mai înalt român din toate timpurile

Dumitru Ştefănescu este numele real al lui Gogea Mitu, românul care a rămas în istorie pentru înălţimea sa – 2,42 m. Deşi a trăit doar 22 de ani, a avut o impresionantă poveste de viaţă. Mitu Gogea a deţinut recordului mondial pentru cel mai înalt boxer, precum și cel mai înalt sportiv român.

Gogea Mitu, cel mai înalt român. Foto: Wikipedia

Goliat de România, cum l-a numit presa vremurilor în care a trăit, Gogea Mitu s-a născut la 14 iulie 1914 în Mârşani, Dolj, într-o familie numeroasă, cu 11 copii. Există mai multe variante legate de adevăratul său nume. Dumitru Ştefănescu este cea mai vehiculată dintre ele; potrivit altor surse, s-ar fi numit Gogu Ştefănescu sau Dumitru Goagă.

La grădiniţă ajunsese deja la înălţimea de 1,80 m, o înălţime impresionantă pentru vârsta sa. La 17 ani, această caracteristică a fost văzută ca o modalitate de a face bani. Un afacerist le-a cerut permisiunea părinţilor de a-l aduce la Bucureşti, unde a apărut la circuri.

Gogea Mitu a avut 2,42 m (conform altor surse 2,36 sau 2,44) şi cântărea 146 de kilograme. Uriaşul a ajuns titlu de senzaţie pe paginile multor prestigioase cotidiene din Europa.

A avut o carieră de boxer

Un fost boxer, italianul Umberto Lancia (care a crescut la Bucureşti), l-a învăţat pe Gogea Mitu să boxeze. Primul meci l-ar fi avut chiar cu antrenorul său. Umberto Lacia l-a luat cu el în Europa. Gogea Mitu făcut primele cursuri de box la Paris. La 7 iunie 1935, la scurt timp după ce a debutat în boxul profesionist, l-a învins prin KO pe italianul Severio Gizzo. Primul meci de box jucat în ţară a avut loc pe fosta arenă Venus din Bucureşti.

S-a luptat în ring şi cu campionul naţional al României la categoria supergrea, Dumitru Pavelescu. Meciul a avut loc la 27 octombrie 1935, la Gibb Hall. Ploaia de pumni primită de Pavelescu l-a determinat pe arbitrul de ring să declare lupta inegală. Cu toate acestea, Pavelescu a fost neoficial deposedat de titlu.

Gogea Mitu, în presa vremurilor sale. Foto: weirduniverse.net

Se spune că Gogea Mitu avea o tehnică stângace în acest sport, statura sa impresionantă fiind, de fapt, punctul său forte. Pe majoritatea adversarilor i-a învins prin KO. Presa străină îl prezenta drept Uriaşul din Mârşani. În următorii ani, Mitu a participat la o serie de turneuri de box în Italia şi Franţa. Românul a încasat sume frumuşele, pe care le trimitea acasă părinţilor.

Faima românului Gogea Mitu a depăşit graniţele ţării

Cariera sa sportivă s-a încheiat la 13 decembrie 1935, când românul a încrucişat mănuşile cu profesionistul italian Giuseppe Sanga, la Paris.   

Moarte învăluită în mister

Gogea Mitu s-a îmbolnăvit în 1936. Se crede că a răcit când se întorcea cu trenul de la Paris la Bucureşti. Ajuns la Bucureşti, cu simptome de răceală agravate, uriaşul s-a internat la Spitalul Filantropia din Bucureşti. A fost diagnosticat cu tuberculoză. A murit pe 22 iunie 1936 la spitalul la care fusese internat.

Rudele sale au contestat varianta morţii din cauza tuberculozei, acuzând medicii că i-au cauzat moartea, după mai multe injecţii în jurul buricului. Această variantă nu a fost însă validată; surse citate în presa acelor vremuri au susţinut că medicii s-au aflat la căpătâiul lui până şi-a dat ultima suflare. Potrivit altor variante, ar fi fost otrăvit de persoanele invidioase pe succesul său.

Scheletul lui Gogea Mitu poate fi studiat şi acum de studenţii de la Medicină din Craiova.

Citeşte şi: Curiozităţi despre gladiatorii romani

Foto: Pinterest, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Povestea caselor cu „ochi” din Sibiu

Dacă te-ai plimbat în centrul sau în cartierele vechi din Sibiu, probabil...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *