Regula 3-30-300, benefică pentru sănătatea mintală

Mulți factori influențează sănătatea mintală: familia, prietenii, activitatea profesională, mişcarea, alimentația. Însă pentru a avea un psihic bun, este important să trăieşti alături de natură. Iar regula 3-30-300 tocmai de natură ţine cont.

Apropierea de natură are numeroase beneficii asupra psihicului. Pentru oamenii care locuiesc însă în marile oraşe, lipsa naturii poate fi o problemă. Pentru a compensa oarecum acest aspect, multe proiecte de urbanizare ţin cont de importanţa oazelor de verdeaţă în mijlocul oraşelor sau de amplasarea cât mai multor spaţii verzi.

Ce este regula 3-30-300

În 2021, Cecil Konijnendijk, profesor şi cercetător olandez specializat în ecologizare urbană, a cuantificat necesarul de spaţii verzi din oraşe prin regula 3-30-300. Practic, pentru a avea o sănătate mintală mai bună trebuie să:

3 – să vezi cel puţin 3 copaci de la fereastră;

30 – să trăieşti într-un cartier cu 30% acoperire de copaci;

300 – să nu locuieşti la o distanţă mai mare de 300 de metri de un parc sau spațiu verde.

Cum ne influenţează natura

Într-un studiu publicat în decembrie 2022 în revista științifică Environmental Research, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au evaluat efectele reale ale regulii 3-30-300 asupra sănătății mintale.

Este bine ca de la fereastră să vezi cel puţin 3 copaci. Foto: Pixabay

În cadrul studiului, specialiştii au grupat cei 3.145 de participanți (cu vârste cuprinse între 15 și 97 de ani) din Barcelona (oraş cu puţină verdeaţă) în două categorii: cei care locuiesc într-o zonă care corespunde celor trei criterii 3-30-300 și o altă grupă în care nu există aceste aspecte. Doar 4,7% dintre patricipanţi cu bifat toate cele trei categorii.

În cazul participanților cu regula 3-30-300, cercetătorii au remarcat că expunerea la un spațiu verde din apropierea casei este într-adevăr „asociată în mod semnificativ cu o sănătate mintală mai bună, un consum mai mic de antidepresive și mai puține vizite la psihologi și psihiatri”.

„Mesajul-cheie este că avem nevoie de mai multă verdeață în orașe și mai repede”, au subliniat cercetătorii.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Lucruri mai puţin ştiute despre Statuia Libertăţii

Capodoperă arhitecturală construită în stil neoclasic, Statuia Libertăţii pare  a fi întruparea...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *