Tabernas, deşertul din Spania care seamănă cu Vestul Sălbatic

Considerat „singurul deşert din Europa”, Tabernas se află în Almería, provincie în Andaluzia, situată în sud-estul Spaniei. Începând din anii 1950, aici s-au filmat numeroase producţii cinematografice, locul fiind ales datorită asemănării peisajelor cu cele din Vestul Sălbatic sau Wild West. În jur de 500 de filme s-au turnat în Tabernas.

Unul dintre cele mai interesante peisaje geologice din Europa, Tabernas este un exemplu de deşertificare naturală şi de eroziune. Se află între munţii Filabres și Alhamilla, în provincia Almería, de a cărei capitală este separată de puțin sub 30 de kilometri.

Deşertul Tabernas. Foto: Wikipedia

Din 1989, zona a devenit un parc natural, care se întinde pe o suprafaţă de 280 de kilometri pătraţi. O parte din deşert aparţine Sierra Alhamilla.

Deşertul este izolat de vânturile umede ale Mării Mediterane. „Soarele strălucește peste 3.000 de ore pe an în această regiune. În lunile de vară, temperaturile pot urca cu ușurință la 35 – 40 de grade Celsius și este rar ca aici să cadă peste 250 de milimetri de ploaie – pe tot parcursul anului”, informează dw.com.

Scenă de filmare pentru pelicule western

Ca multe alte deşerturi, Tabernas este sărăcăcios din punctul de vedere al florei şi faunei, iar asemănarea regiunii cu Vestul Sălbatic a atras atenţia producătorilor de filme.

Aici au fost amenajate şi trei studiouri cinematografice principale, Texas Hollywood, Micul Hollywood şi Western Leone. Numeroase pelicule western au fost turnate aici, printre acestea „Undeva, cândva în Vest” (1968), în regia lui Sergio Leone, cu Henry Fonda, Charles Bronson şi Claudia Cardinale în distribuţie.

Micul Hollywood a fost folosit în perioada „spaghetti western” din anii 1960 pentru a se filma pelicule precum „Cel bun, cel rău, cel urât” și „Pentru câțiva dolari în plus”, ambele regizate de Sergio Leone.

Micul Hollywood, studiourile unde s-au filmat numeroase pelicule western
Foto: Wikipedia

Micul Hollywood din Tabernas oferă şi numeroase modalităţi de petrecere a timpului liber. Vizitatorii pot asista la scene de cascadorii, care includ o spargere la o bancă şi răfuieli cu pistoale.

@drenate. Foto; Unsplash

Descoperă şi: Júzcar, satul ştrumfilor

Written By
More from Renate Daily

Adevărata poveste a gheişelor

Ştiai că primele gheişe erau… bărbaţi? Sau că o româncă este singura...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *