Punctul Nemo, cel mai inaccesibil loc de pe Terra. Este cimitir pentru navele spaţiale

Zonă izolată din Pacificul de Sud, Punctul Nemo se află în afara rutelor maritime, iar printre puţinii oameni care s-au apropiat cel mai mult de el se numără astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Polul Inaccesibil mai este numit şi Punctul Nemo, după cartea „20.000 de leghe sub mări” de Jules Verne, potrivit Serviciului Oceanic Național din SUA. Coordonatele acestui loc au fost calculate în 1992 de inginerul croat Hrvoje Lukatela. Punctul Nemo este localizat în Oceanul Pacific, în centrul triunghiului realizat de Insula Ducie, Motu Nui şi Insula Maher, la 48°52,6′ latitudine sudică și 123°23,6′ longitudine vestică, potrivit zmescience.com.  

Cel mai apropiat punct uscat locuit se află la peste 2.688 km distanță de Punctul Nemo. Cu toate acestea, nici acest loc nu a scăpat de poluare. Astfel, în urma analizei mostrelor din zonă s-a descoperit că acestea conţineau 26 de particule de microplastic pe metru cub.

Ca un lucru interesant, oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanţă de Punctul Nemo sunt astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Aceasta orbitează la o altitudine de 402 kilometri.

Este un loc neprielnic vieţii, de aceea este slab populată din punctul de vedere al florei şi faunei. Punctul Nemo este o zonă a nimănui, care nu se află sub juriscdicţia niciunului stat.

Cimitir pentru deşeurile spaţiale

Punctul Nemo este şi locul final de „odihnă” pentru deşeurile spaţiale. În 2019, în acest loc se aflau în jur de 250 – 300 de nave spaţiale scoase din uz, inclusiv stația spațială sovietică Mir (120 de tone), precum și rămășițele stației spațiale chineze Tiangong. Sute de sateliţi, trepte de rachetă şi alte astfel de obiecte rămase de-a lungul a peste şase decenii de explorare a spaţiului s-au strâns în acest loc inaccesibil oamenilor.

În Punctul Nemo sunt planificate să ajungă resturile Staţiei Spaţiale Internaţionale, care va fi decomisionată în 2030 şi deorbitată în 2031.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Curajoşii care au plonjat într-un butoi peste cascada Niagara

Cădere masivă de apă aflată pe cursul râului cu același nume și...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *