Cine au fost adevăraţii piraţi din Caraibe

Cu toate că filmele îi arată pe pirați și cu însușiri nobile, adevărații hoţi de mare erau, în realitate, brutali, violenți, iar trăsături precum onestitatea și mila erau rar sau chiar deloc prezente în caracterul lor. Printre cei mai cunoscuți pirați din lume se numără cei din Caraibe, a căror poveste a inspirat filmul cu Johnny Depp în rolul principal.

După ce Cristofor Columb a descoperit America, au fost reperate și drumuri de navigație pe care au circulat corăbii cu mărfuri ce deveaneau atractive pentru hoții de mare. Preferatele piraților au fost vasele cu aur și pietre prețioase, întrucât erau valoroase și ușor de transportat. Totuși, nu ocoleau nici încărcăturile de haine sau alte bunuri pe care le puteau vinde în târguri.

Marea epocă a pirateriei în Caraibe a început în jurul anului 1520 și a apus prin anii 1720, perioada de glorie fiind cuprinsă între 1640 și 1680. În 1494, prin Tratatul de la Tordesillas, Spania și Portugalia își împărțeau Lumea Nouă (America). Regiunea din jurul Caraibelor devenea „Noua Spanie”, porturile reprezentative fiind Cartagina, Panama, Santiago, Maracaibo și Porto Bello. Încărcăturile de pe mare cu bani și cu alte bunuri deveneau din ce în ce mai atrăgătoare pentru pirați. Pentru a contracara atacurile acestora, spaniolii au pus bazele unei flote formată din nave comerciale și de război, care însă nu i-a descurajat pe jefuitori. De obicei, rutele pe mare aveau ca punct de plecare Caraibe, continuând cu Micile Antile, aproape de Noua Spanie, plecând spre nord, prin Canalul Yucatan (între Cuba și Mexic), pentru a profita de marile vânturi din vest (westerliers), revenind în Europa. Pirateria a înflorit într-un context în care Spania nu dispunea de personal militar suficient pentru a-și securiza rutele pe mare, la care se adaugă absența unor legi comerciale.

Port Royal, orașul hoţilor de mare

Unul dintre porturile principale din Jamaica a fost Port Royal. Oraș prosper și depravat, Port Royal avea o poziție „strategică” pentru piraterie, întrucât se afla pe ruta galioanelor spaniole dintre Panama și Spania. Pentru că excela la capitolul libertinaj – jocuri de noroc, femei ușoare, comori ușor de prădat -, locul îi atrăgea ca un magnet pe pirați. De la simplu avanpost al Coroanei Britanice, Port Royal s-a îmbogățit ușor, devenind unul dintre cele mai cunoscute orașe din Lumea Nouă. Pe 7 iunie 1692, portul a fost distrus de un cutremur urmat de un tsunami, în timpul cărora în jur de 3.000 de oameni și-au pierdut viața.

Flibusterii și bucanierii

Când vorbim despre pirații din Caraibe vorbim mai ales de flibusteri și bucanieri. Având origini franceze, engleze și spaniole, flibusteri erau pirați de coastă din Antile, care jefuiau porturile spaniole. În cadrul lor, conducătorul piraților era ales, echipajul putând vota înlocuirea sa. De asemenea, și căpetenia flibusterilor participa la jafuri, nefiind doar liderul care dădea ordine. De asemenea, bunurile furate erau împărțite în mod egal între ei. Pentru europenii de la sfârșitul secolului al XVII-lea, flibusterii reprezentau imaginea aventurierului prin excelență. Adevărați vânători ai mărilor, flibusterii nu se supuneau decât legilor stabilite de înșiși, nu și de cele ale societății.

Bucanierii au venit în Antile la sfârșitul secolului al XVI-lea, având ca îndeletnicire principală vânarea vitelor de pe insula Hispaniola. După ce nu au mai avut ce să vâneze, bucanierii au început să jefuiască galioanele spaniole. Fără îndoială, cel mai cunoscut reprezentant al bucanierilor a fost Henry Morgan, care s-a remarcat prin calitățile de lider și prin curajul remarcabil în timpul operațiunilor. De numele său se leagă și așa-numitul Codex al piraților. Documentul stabilea, printre altele, beneficiile unui pirat în cazul în care s-ar fi accidentat și capacitatea de „muncă” îi era afectată. Alți pirați notabili care au operat în Caraibe sunt: Olivier Levasseur, Francis LʼOlonnais, Montbars Exterminatorul, Edward Low și Charles Vane.

Meritul de a fi redus pirateria din regiunea Caraibe îi revine lui Woodes Rogers, guvernator de Bahamas, care a instaurat măsuri ferme folosind forțele militare, ceea ce a avut ca urmare deplasarea hoților de mare spre Oceanul Indian.

Citeşte şi: Fascinanta poveste a dervişilor rotitori

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Kate Middleton: care este cea mai scumpă rochie din garderoba sa

Cu fiecare dintre apariţiile sale publice, ducesa Kate Middleton atrage toate privirile....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *