Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu

La  16 iunie 1963, rusoaica Valentina Tereşkova scria istorie. Mai exact, devenea prima femeie care a ajuns în cosmos. Reuşita ei a fost folosită ca un atu al propagandei Uniunii Sovietice.

Născută în 1937, într-o familie de ţărani, Valentina a fost astrasă din tinerețe de parașutism, prima săritură făcând-o la 22 de ani. Experiența în parașutism a ajutat-o, de altfel, foarte mult, ea fiind selectată din 400 de candidate pentru a fi trimisă în spațiul cosmic.  

Tereşkova a călătorit timp de 71 de ore la bordul navetei Vostok 6, orbitând de 48 de ori în jurul Pământului. Nava condusă de ea era prevăzută cu un sistem automat de control, nefiind nevoie să preia controlul manual. Tereşkova a rămas în istorie ca singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual în spaţiul cosmic, fără coechipier. Ea s-a catapultat în capsula ei spaţială, aterizând cu paraşuta în Munţii Altai din sudul Siberiei. În timpul zborului, Tereşkova s-a confruntat şi cu câteva probleme tehnice, dar a primit ordine să nu vorbească nimic despre ele, pentru a nu afecta imaginea triumfală a performanţei ei. Aceste probleme au fost dezvăluite presei la mult timp după reuşita sa.

Pentru performanța ei, Valentina Tereşkova a primit distincțiile „Ordinul Lenin” și Erou al Uniunii Sovietice. Misiunea sa istorică a fost valorificată atât ca o reuşită ştiinţifică majoră, cât şi ca propagandă a Uniunii Sovietice.

De asemenea, performanţa ei a jucat un rol important şi în mişcarea feministă. Tereşkova s-a remarcat ca susținătoare a drepturilor femeilor și a promovării femeii în programele de explorare a spațiului cosmic.

Valentina Tereşkova a rămas activă pe scena politică şi după căderea Uniunii Sovietice. Spiritul aventuros nu a părăsit-o, declarând că ar fi dispusă să zboare pe Marte, chiar dacă acest lucru ar presupune o călătorie fără întoarcere pe Terra.

Citeşte şi:

Asasinate celebre dejucate. Operaţiunea care îl putea elimina pe Hitler

Lucruri mai puţin ştiute despre Statuia Libertăţii

Foto: Wikipedia, Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Animale în slujba sănătății. Cum ajută câinii, pisicile şi delfinii în depistarea şi tratarea bolilor

Pe lângă faptul că sunt adevărați prieteni ai omului, animalele pot fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *