Ceasul astronomic, una dintre atracțiile orașului Praga

În Europa există mai multe ceasuri astronomice, iar unul dintre cele mai interesante se află în Praga, capitala Cehiei, fiind un adevărat reper al oraşului.

Al treilea cel mai vechi ceas astronomic funcţional din lume, ceasul din Praga, cunoscut şi ca Orloj, a fost montat pe Vechiul Turn din Piaţa Centrală a oraşului în anul 1410 de Nicolae de Kadau.

În 1490 a fost renovat de meşterul ceasornicar Hanus de la Rose. Se spune că acestui meşter i s-ar fi scos ochii, pentru a nu mai putea realiza un ceas de o aşa frumuseţe în niciun alt loc din lume. Orloj era considerat în Evul Mediu una dintre minunile lumii.

Ce reprezintă cadranul astronomic

Ceasul astronomic din Praga indică nu doar ora, ci şi ziua din săptămână, luna şi anul. De asemenea, a fost conceput pentru a afișa în același loc, timpul central european, pe cel babilonian și pe cel sideral, precum şi fazele și poziția Lunii, a Soarelui sau semnul zodiacal curent.

Ceasul astronomic din Praga, unul dintre cele mai vechi din lume. Foto: Wikipedia

Orologiul are un cadran astronomic sub forma unui astrolab. Acesta redă Pământul, cerul şi umbra Soarelui. Apar şi cele patru elemente principale: cercul zodiacal, un model redus al Soarelului şi unul al Lunii, precum şi un cerc rotitor extern. Mecanismul plasează Pământul în centrul Universului şi redă orbitele presupuse ale Soarelui şi Lunii în jurul planetei.

Acest ansamblul include şi figurile celor 12 apostoli, precum şi un calendar cu date ce reprezintă lunile anului. Din oră în oră, se deschide o uşiţă prin care ies figurine care îi redau pe Iisus şi pe apostoli, acest spectacol fiind urmărit de numeroşii turişti care vin special pentru acest lucru.

În partea superioară există patri figuri alegorice, care reprezintă – vanitatea (o oglindă ţinută în mână), zgârcenia (comerciant evreu), moartea (schelet care anunţă orele trăgând un clopot şi ţinând în mână o clepsidră) şi invidia sau dorinţa de acaparare (prinţ turc cu o mandolină).

Figurile alegorice ale ceasului astronomic din Praga. Foto: Freepik

De-a lungul timpului, ceasul a fost restaurat de mai multe ori, cea mai importantă renovare fiind cea din 1948, după ce germanii au incendiat oraşul Praga.

@drenate. Foto: Freepik

Written By
More from Renate Daily

Renée Perle, primul fotomodel din lume, era româncă

Sunt multe românce deschizătoare de drumuri, iar Renée Perle este una dintre...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *