Casa Strâmbă, o clădire neobişnuită

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dacă îţi plac construcţiile lui Gaudi, cu siguranţă vei găsi interesantă şi Casa Strâmbă din Polonia, numită astfel după forma distorsionată pe care o are.

În localitatea Sopot din Polonia se află o casă cum rar îţi este dat să vezi. Casa Strâmbă (Krzywy Domek, în poloneză) este o adevărată curiozitate arhitecturală. A fost construită în 2004 de arhitecţii de la Szotyński şi Zaleski. Modelul pentru acestă casă au fost cărţile de poveşti ale lui Jan Marcin Szancer şi desenele suprarealiste ale artistului suedez Per Dahlberg.

Casa strâmbă. Foto: szotynscy.pl

Se dorea a fi o construcţie deformată şi extravagantă, ceea ce s-a şi reuşit. Este un simbol al modernismului, iar arhitectura neobişnuită şi inovatoare a clădirii atrage numeroşi turişti anual. Totodată, este şi unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Polonia.

Casa Strâmbă, care are patru etaje şi suprafaţa totală de 4000 m², găzduieşte un centru comercial (Rezydent), care include restaurante, baruri, cluburi de noapte şi chiar un post de radio, Muzyka Fakty FM.

Pare o iluzie optică

Casa Strâmbă are asemănări cu Casa Dansatoare din Praga, precum şi cu creaţiile lui Gaudi. Pare că este o iluzie optică sau o imagine dintr-o oglindă care deformează, dând impresia că se „topeşte”. Este, cu siguranţă, una dintre cele mai ciudate clădiri din lume, potrivit multor topuri de specialitate.

Cei care ajung aici au posibilitatea de a-şi pune semnăturile pe aşa-numitul Zid al Faimei, la fel ca pe Aleea Celebrităţilor de la Hollywood.

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Maria Rosetti, englezoaica simbol al Revoluţiei române de la 1848

Maria Rosetti, al cărei nume real este Mary Grant, a susţinut aspiraţiile...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *