Copacul morţii, cel mai periculos arbore din lume. Are fructe asemănătoare merelor

La prima vedere, toţi arborii par inofensivi. Printre ei sunt însă şi câţiva periculoşi. În topul listei se află copacul morţii, care, din fericire, nu este întâlnit şi în România.

Copacul morții (Hippomane mancinella), specie de plante cu flori din familia Euphorbiaceae, este un arbore înalt de 5 până la 10 metri, care crește în regiunile ecuatoriale, din sudul Floridei şi până în nordul Amercii de Sud.

Este considerat cel mai periculos copac din lume din cauza toxicității sale. Toate părțile arborelui, inclusiv coaja, frunzele, florile și fructele (care arată ca niște mere verzi mici), conțin o substanță numită forbol. Acest compus a fost studiat pentru potenţialele efecte asupra imunităţii şi cancerului. Însă forbolul este cunoscut pentru efectele toxice asupra oamenilor și animalelor, în cazul ingerării sau contactului cu pielea. Poate provoca iritații ale pielii și mucoaselor, arsuri, greață, vărsături şi este iritant pentru ochi şi plămâni.

Seva copacului morții este atât de iritantă încât nu este voie nici măcar să te acoperi sub el când plouă. Inclusiv seva scursă poat cauza iritaţii grave. Până şi arderea lemnului acestui copac este nocivă, pentru că poate cauza probleme respiratorii şi iritaţii ale pielii, informează sciencepost.fr.

Despre toxicitatea acestui arbore se ştie de multe secole. A fost desemnat plantă toxică încă de la sosirea europenilor în Caraibe în secolul al XV-lea. Cu toate acestea, localnicii din America Centrală și din Caraibe erau conștienți de toxicitatea acestui copac cu mult timp înainte și uneori îi foloseau seva pentru a otrăvi săgețile în încercarea de a vâna animale sălbatice.

Consumul fructelor copacului morţii poate provoca arsuri în gură şi pe esofag şi poate duce inclusiv la deces, potrivit britannica.com.

Citeşte şi: Copaci deosebiţi. Cum arată arborele cu cârnaţi

Marcat cu semne de avertizare

Din cauza toxicității sale, copacul morţii este adesea marcat cu semne de avertizare. Totuşi, uneori poate fi dificil de identificat, deoarece seamănă cu alți copaci din pădurile tropicale. Prin urmare, este important să fiți precauți atunci când faceți drumeții sau înotați în zonele de coastă unde poate fi întâlnit acest arbore.

Copacul morţii nu trebuie atins. Foto: Wikipedia

Cu toate acestea, unele animale consumă fructele toxice ale copacului morţii, deși sunt rare astfel de cazuri. Majoritatea sunt păsări, deoarece au sisteme digestive diferite de cele ale mamiferelor și pot tolera cantități mai mari de forbol.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Cine a inventat alfabetul Braille. Povestea emoţionantă a celui care l-a creat

Francezul Louis Braille (1809 – 1852) este creatorul alfabetului cu puncte în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *