Animalul cu amprente aproape identice cu cele ale omului

Da, şi unele animalele au amprente! Mai mult, una dintre vieţuitoare are amprente care se seamănă foarte mult cu cele ale omului şi nici chiar specialiştii nu reuşesc să le diferenţieze uşor.

Este vorba despre simpaticul koala. Specialiştii au avansat ideea că amprentele la koala şi la primate au legătură cu evoluţia lor în copaci. Ca un fapt intedit, amprentele la koala au evoluat independent, informează Live Science.

Este bine de ştiut că şi cimpanzeii şi gorilele au amprente. Pe arborele evolutiv, primatele și strămoșii marsupiali ai koala moderni s-au ramificat în urmă cu 70 de milioane de ani. Oamenii de știință consideră că trăsăturile specifice ale degetelor la koala s-au dezvoltat mult mai recent în istoria evolutivă, deoarece majoritatea rudelor sale apropiate (cum ar fi cangurii) nu au această caracteristică.

Amprentele unui mascul adult koala (st.) și al unui bărbat adult (dreapta). Foto: LiveScience

Amprentele specifice koala sunt atât de asemănătoare cu ale oamenilor încât le pot pune probleme inclusiv experţilor când vine vorba de diferenţierea lor. Nici măcar o analiză atentă la microscop nu poate distinge cu ușurință diferenţele de amprente.

S-a observat că toate speciile care au amprente au în comun prehensiunea (capacitatea de a apuca cu mâna) şi se presupune că această adaptare biometrică determină apariţia unor influenţe mecanice multidirecţioanale la nivelul pielii.

Koala nu este urs

Animal reprezentativ al Australiei, koala este numit adesea numit urs, însă acest lucru este greşit. Koala este un mamifer marsupial, care îşi poartă puii în pântece, la fel ca şi cangurii.

Koala are greutatea de 6 – 12 kilograme şi lungimea de 50 – 80 de centimetri. Este un animal sedentar, care poate lenevi şi 20 de ore pe zi. Acest lucru are legătură cu dieta acestui animal, formată din frunze de eucalipt. Pentru că aceste frunze sunt sărace în nutrienţi, koala trebuie să îşi conserve cât mai mult energia. Este activ noaptea, iar majoritatea orelor în care nu dorm mănâncă.

Este un animal protejat prin lege şi trăieşte în rezervaţii, pentru a nu fi periclitat de activităţile umane.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Ada Lovelace, primul programator de calculator din lume

Multe femei s-au impus ca deschizătoare de drumuri, iar una dintre ele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *