Esenţa Paştelui, Învierea Domnului este un eveniment central al religiei creștine.
Iisus din Nazareth a fost răstignit pe cruce în secolul I, iar cele patru Evanghelii descriu în detaliu arestarea, procesul și punerea sa pe cruce. După ce a fost condamnat la moarte de Pilat din Pont, Iisus și-a purtat crucea pe dealul Golgota, împreună cu alți doi condamnați, care, la rândul lor, își duceau pe spate crucea. De la locul pronunțării sentinței și până în cel al crucificării au existat 14 popasuri, unul dintre ele fiind cel în care s-a întâlnit cu mama sa. Ultimul punct a fost chiar locul răstignirii, unde Iisus a fost pironit la picioare și la mâini. Printre cuvintele pe care Mântuitorul le-a rostit pe Cruce sunt: „Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac!” și „Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”.
Mironosiţele, primele martore ale Învierii lui Iisus
Mântuitorul s-a trezit din morți în cea de-a treia zi după răstignire. Acest concept religios fundamental pentru creștini a fost enunțat și în Crezul de la Niceea: „Și a pătimit și a înviat a treia zi, după Scripturi, și s-a suit la ceruri”.
Eveniment profund simbolic a fost relatat în detaliu în cele patru Evanghelii. În aceste texte se vorbește despre aflarea mormântului gol, precum și despre arătarea Domnului femeilor mironosiţe, apostolilor și câtorva ucenici până în momentul în care Iisus s-a înălțat la ceruri. „Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni”. (Marcu 16). Se pare că Mântuitorul s-a arătat prima dată femeilor mironosiţe ca răsplată pentru devotamentul lor.
Maria Magdalena, cea dintâi mironosiţă
Termenul mironisiţe face referire la femeile care l-au urmat pe Iisus. Tot ele sunt cele care au uns cu miresme trupul Mântuitorului. Prima mironosiţă a fost chiar Maria Magdalena.

Alte mironosiţe au fost:
Maria, mama lui Iacob cel tânăr și a lui Iosif
Maria, soția lui Cleopa
Marta din Bethania, sora lui Lazarus din Bethania
Maria din Bethania, sora lui Lazarus din Bethania
Ioanna, soția lui Cuza, regentul lui Irod Antipa
Maria Salomeea, mama lui Iacob cel Mare și a lui Ioan Teologul, fiii lui Zevedeu.
Apariţia lui Iisus a întărit credinţa apostolilor
Ioan, Marcu și Luca au prezentat în amănunt arătarea lui Iisus apostolilor, care avea să le întărească acestora credința. În prima zi a învierii, Mântuitorul a apărut în mijlocul apostolilor strânși într-o cameră. Cu toate că ușile erau închise, de teama iudeilor, Iisus a trecut prin acestea, prezența sa fiind puternic spiritualizată, arătându-se sub forma unui duh. Cu toate acestea, Iisus le-a cerut să îl atingă și să îi privească mâinile și picioarele, care aveau semnele patimilor îndurate. Totodată, le-a solicitat apostolilor pește și un fagure cu miere, ceea ce arată caracterele lumești ale prezenței sale. De asemenea, o a doua întâlnire a lui Iisus cu apostolii a avut loc în duminica următoare. Mântuitorul a apărut și în fața a doi dintre ucenicii săi, care au devenit adevărați mesageri ai Învierii.
Iisus s-ar fi arătat apostolilor timp de 40 de zile după răstignirea sa, înainte de a înălțarea lui la cer. În toată această perioadă, a continuat să le dea sfaturi apostolilor, cărora le-a vorbit despre scopul venirii sale pe pământ și despre împărăția lui Dumnezeu. Înălțarea la Ceruri este celebrată de creștini în a șasea joi după Paște.
@drenate