Cunoscut şi ca Tasmantis, Zealandia este un continent care s-a scufundat aproape în totalitate după ruperea de Australia şi de separarea de Antarctica, în urmă cu zeci de milioane de ani.
Zealandia, cel de-al optulea continent al lumii, a fost descoperit în 2017 şi cartografiat în întregime 2023. „Cu o suprafață de peste un milion de kilometri pătrați și granițe geologice și geografice bine definite, Zealandia este, după definiția noastră, suficient de mare pentru a fi numită continent”, a declarat Nick Mortimer, geolog la institutul de cercetare GNS Science, în 2017.

Zealandia corespunde teritoriilor de la sud-est de Australia, Oceanul Pacific. Continentul a fost cartografiat geologic, ceea ce a fost mult mai greu decât ar părea, deoarece 95% din el se află sub apă.
Întins pe aproape 5 km pătraţi
Oamenii de știință cred că Zealandia s-a format în urmă cu aproximativ 83 de milioane de ani, în Cretacicul târziu. Cu toate acestea, călătoria sa a început acum 100 de milioane de ani, când supercontinentul Gondwana – care a adus o mare parte din pământul de astăzi într-o masă uriașă – a început să se dezintegreze.
Pe măsură ce s-a acest lucru s-a produs, cel mai mic și cel mai tânăr continent din lume s-a izolat, în timp ce regiunile Gondwanaland de la nord-vest și sud-vest de acesta au devenit Australia și, respectiv, Antarctica.
Se crede că o parte sau în totalitate, Zealandia ar fi existat ca insulă o perioadă importantă, înainte de a dispărea sub ocean, acum aproximativ 25 de milioane de ani. Suprafaţa acestui continent este de 4,9 km pătraţi.
Hărțile geologice arată că Zealandia are o geologie similară cu Antarctica de Vest. Se potrivesc ca un puzzle – sugerând că au fost atașate cu milioane de ani în urmă. Chiar dacă toate acestea s-au întâmplat cu atât de mult timp în urmă, Zealandia este considerat cel mai tânăr continent, deoarece celelalte, precum Africa și Asia, s-au format înaintea lui, informează BBC.
@drenate. Foto: Wikipedia