Cum se formează un curcubeu?

Unul dintre cele mai fascinante fenomene ale naturii, curcubeiele sunt considerate simboluri ale speranţei, ale păcii şi iubirii. Dincolo de simbolistică, datorăm apariţia lor unor condiţii specifice.

Curcubeul îşi face apariţia pe cer după ploaie, când razele soarelui sunt încă prezente. Este, de fapt, un fenomen meteorologic posibil când sunt combinate mai multe condiții foarte specifice.  

Pentru ca un curcubeu să existe este nevoie, aşadar, de prezenţa pe cer a apei şi a luminii. Când lumina albă a soarelui trece prin picăturile de ploaie, se descompune într-un spectru de mai multe culori. Apa acţionează ca un fel de prismă, ceea ce duce la formarea curcubeului. Cu cât picăturile de apă sunt mai mari, cu atât lumina va fi descompusă mai mult. Iar astfel, curcubeul va fi mai colorat și mai consistent, rezultând un frumos spectacol de nuanţe.

Curcubeul, acest fenomen meteorologic şi optic, poate fi văzut mai bine dintr-o anumită poziţie. Este necesar să ai nori în fața ta, iar soarele în spate. Cele mai frumoase curcubeie apar atunci când o jumătate din cer este complet senin, cu soarele strălucind, în timp ce cealaltă jumătate a cerului este ocupată de nori întunecați, informează geo.fr.

De ce are șapte culori

Spunem că un curcubeu are şapte culori, întotdeauna în aceeaşi ordine: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo şi violet, reunite sub acronimul ROGVAIV. Aceste culori sunt rezultatul descompunerii luminii albe, care este separată în mai multe lungimi de undă.

Aceste șapte culori au fost desemnate de Isaac Newton în secolul al XVII-lea, când savantul lucra la înțelegerea luminii și a culorilor. Newton este cel care a definit spectrul vizibil – totalitatea culorilor care pot fi detectate de ochiul uman fără a se ajuta de echipamente sau mijloace speciale. Şi tot Newton a insistat ca numărul să fie şapte, după cel al numărului zilelor săptămânii, notelor muzicale şi planetelor cunoscut în acea vreme.

Totuşi, curcubeul este alcătuit dintr-un număr mult mai mare de culori, deoarece există nuanțe diferite, iar unele dintre ele nu sunt uneori vizibile cu ochiul liber.

De ce apare ca un semicerc

Curcubeul are mereu forma unui semicerc, iar acest lucru are legătură cu modul în care lumina soarelui interacţionează cu picăturile de ploaie. Când lumina este descompusă de apă, ea produce un spectru circular de culoare. Cu toate acestea, doar jumătate din cerc este vizibilă datorită poziției observatorilor față de soare și picăturile de apă. Deci, de pe pământ, este posibil să vezi doar curcubee în formă de semicerc.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Stejarul Mirelului, copacul cu propria adresă poştală

Arbore cu o vechime de 500 de ani, Stejarul Mirelului primeşte anual...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *