Timişorean de origine maghiară, Francesco Illy a reinventat modul în care se bea cafeaua.
Francesco Illy (Ferencz) s-a născut la 7 octombrie 1892, în cartierul Iosefin din Timişoara, care atunci era parte a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său era un tâmplar maghiar, iar mama avea origini germane. Francesco a urmat şcoala elementară la Liceul Piarist din Timişoara. După absolvirea şcolii secundare, s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două mari companii. La 22 de ani a luat parte la luptele din Primul Război Mondial, după care s-a înrolat ca ofiţer în armata austro-ungară. După terminarea luptelor, s-a stabilit în Italia, la Trieste. S-a angajat la o firmă care se ocupa cu prepararea şi comercializarea cafelei. La sfârşitul anilor 1920, Francesco s-a căsătorit şi a avut doi copii, Hedda şi Ernesto.
Invenţia pentru care a rămas celebru
În 1933, Francesco Illy a înfiinţat o companie cu un asociat, Roberto Hausbrandt. Illy a pus la punct o metodă de a transporta cafeaua în condiţii bune în destinaţii îndepărtate, stabilind parteneriate cu comercianţii locali de cafea.
În acele timpuri, exista un dispozitiv asemănător espressorului creat de italianul Luigi Bezzera. Acesta l-a imaginat pentru angajaţii săi, care pierdeau prea mult timp în pauza de cafea. Illy a dezvoltat o metodă de menţinere a calităţii cafelei proaspăt prăjite în vid, în cutii depresurizate. Prin această metodă, cafeaua prăjită a fost livrată şi în alte localităţi.
În 1935 şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, revoluţionând astfel modul de preparare a acestei băuturi atât de populare în zilele noastre. Timişoreanul a înlocuit sistemul pe bază de aer comprimat cu unul cu aburi, numindu-l Illetta, predecesorul espresorului din zilele noastre.
Nepotul lui Francesco, Ricardo Illy, a explicat pentru revista Orizonturi Culturale Italo-Române în ce a constat invenţia lui: „Bunicul a inventat tehnologiile necesare pentru realizarea acestui proiect şi anume presurizarea, pentru a conserva cafeaua mai mult timp. Tot bunicul a inventat şi cafetiera espresso modernă. Tatăl meu, Ernesto, a completat acest cadru, aducându-şi contribuţia ştiinţifică de chimist în slujba calităţii şi relansând spiritul pionieristic al companiei. El a pus la punct sistemul de preparare a cafelei esprésso cu pliculeţe de cafea, de la începutul anilor ’70“.
Plecând de la invenţia lui Illy, au fost create şi alte modele de espressoare.
Francesco Illy a murit în 1956, iar compania creată de el a fost preluată de fiul său, Ernesto.
@drenate. Foto: Unsplash