Frumuseţea infinită a Universului, prezentată de NASA

Agenţia Spaţială Americană, NASA, a prezentat în premieră imagini surprinse de cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb.

Într-un program live de o oră au fost prezentate imagini cu două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă şi un grup compact de galaxii. Însuşi preşedintele Joe Biden a salutat momentul, pe care l-a numit “istoric”.

Foto: NASA

Reuşita a fost posibilă datorită telescopului James Webb, cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, care are misiunea, printre altele, de a explora Universul foarte tânăr. Imaginile marchează debutul observaţiilor ştiinţifice ale telescopului. Printre acestea imagini se numără cele cu două nebuloase şi cu nori de gaz şi praf, fotogenici şi uriaşi.

Imaginile au fost obținute de telescopul James Webb în cinci zone ale spațiului.

Nebuloasa Carina – se află la aproape 7.600 de ani-lumină de noi, în constelația cu acelaşi nume.  

Nebuloasa Carina. Foto: NASA

Planeta WASP-96 b – este o planetă-gigant în afara sistemului nostru solar, compusă în principal din gaze. Se află la 1.150 de ani-lumină de noi.

Nebuloasa Southern Ring – este un nor de gaze în care se formează planete, care înconjoară o stea aflată pe moarte. Are un diametru de aproape o jumătate de an-lumină și se află la aproape 2.000 de ani-lumină de noi.

Nebuloasa Southern Ring. Foto: NASA

Cvintetul lui Stephan – aflat la circa 290 de milioane de ani-lumină de noi, în consteația Pegas. Este primul grup compact de galaxii, descoperit în 1877.

Grupul de galaxii Cvintetul lui Stephan. Foto: NASA

 Roiul de galaxii SMACS 0723 – folosit pe post de lentiă gravitațională, pentru a observa galaxiile aflate la distanțe mult mai mari în spațiu și timp, potrivit Digi24.ro.

Foto: NASA

Written By
More from Renate Daily

Dalai Lama: Citate inspiraţionale pentru o viaţă mai bună

Povestea lui Dalai Lama este o adevărată lecție despre credință și sacrificiu....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *