Ce nu ştiai despre Walt Disney, părintele desenului animat

Adevărat vizionar, Walt Disney a fost un reper pentru ceea ce înseamnă industria desenelor animale și a divertismentului, în general. „Tatăl” lui Mickey Mouse a creat o lume care și azi înveselește micul, dar și marele public.

Astăzi, aproape că este de neimaginat lumea fără universul animat pe care l-a creat Walt Disney. Considerat pionier în lumea desenelor animate, Walt Disney a plăsmuit odată cu ea chiar o mică parte cu care se identifică America. În cei 43 de ani de carieră la Hollywood, Disney și-a transformat în realitate imaginația fabuloasă și fertilă din dorința de a-i înveseli pe copii. Walter Elias Disney, pe numele său întreg, s-a născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, Illinois, mama sa fiind de origine germano-americană, iar tatăl având rădăcini canadiene și irlandeze. La scurt timp după nașterea lui, familia Disney s-a mutat în Marceline, Missouri, unde Walt și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. Încă de mic, el s-a arătat pasionat de pictură și, în general, de artă. Întreprinzător încă de la vârsta de șapte ani, el a început să-și vândă desenele vecinilor. În loc să își facă temele, Walt își dedica timpul picturii, desenele cu animale și cu peisaje fiind preferatele sale, iar în vacanțele de vară, vindea ziare, popcorn și băuturi răcoritoare pentru a-și asigura banii de buzunar.

Talentul de desenator și l-a fructificat și în anii de liceu, când și-a publicat schițele în revista școlii. Așa cum era de așteptat, Walt și-a aprofundat talentul la o facultate de profil (Adademy of Fine Arts). În această perioadă, își descoperă pasiunea pentru actorie, iar în timpul liber își distra prietenii imitându-l pe Charlie Chaplin. În 1918, este trimis timp de un an în Franța, sub misiunea Crucii Roșii, ca șofer de ambulanță. Întors în SUA, Disney lucrează ca desenator pentru unele firme care produceau ecrane pentru proiecția filmelor.

„Tatăl” lui Mickey Mouse

Walt Disney pleacă la Hollywood împreună cu fratele său și înființează într-un garaj al unei rude un mic studio de desene animate. În 1925 se căsătorește cu Lillian, una dintre primele sale angajate, iar în 1928 îl creează pe Mickey Mouse. Inițial, numele simpaticului șoricel era Mortimer, însă Disney l-a schimbat la sugestia soției sale. Mickey Mouse și-a făcut debutul în cadrul Vaporașului Willie (Steamboat Willie), primul desen animat sonor. Însuși Disney i-a împrumutat vocea lui Mickey Mouse pentru o lungă perioadă.

Între timp, Disney obține de la firma Technicolor licența de a produce primele desene animate color, ceea ce îi deschide calea succesului în lumea peliculelor pentru copii. Primul lung metraj în culori a fost „Albă ca Zăpada” (1937). Lumea Disney se îmbogățește cu personaje celebre precum Pluto, Donald, Goofy și cei trei purceluși. Urmează o serie de lung-metraje care au scris istorie în lumea filmelor pentru copii: „Pinnocchio”, „Bambi”, „Cenușăreasa”, „Alice în Țara Minunilor”, „Peter Pan”, „Doamna și Vagabondul”, „101 Dalmațieni” și „Frumoasa din Pădurea Adormită”. În anii 40, imperiul Disney era deja o realitate. Cu peste o mie de angajați, studiourile Disney sunt mai prolifice ca oricând, iar meritele lui Walt Disney sunt recunoscute la nivel mondial. Disney a realizat peste 600 de filme de animație și a fost nominalizat de 61 de ori la premiile Oscar, dintre care 22 le-a câștigat (primul a fost pentru „Flori și copaci”, în 1932). A înființat Institutul Californian de Artă, pentru copiii pasionați de artă. Walt Disney s-a stins din viață în 1966, în urma unei lungi suferințe produse de boala sa (cancer pulmonar).

Parcurile tematice care au împânzit lumea

Regizor, scenarist, animator și producător, Wat Disney a avut și multe calități antreprenoriale. Mereu dornic să se autodepășească, Disney a înființat în 1955 în California primul parc de distracții Disneyland, un loc populat cu faimoasele personaje din desenele animate. Astăzi, astfel de parcuri sunt împânzite în multe dintre marile orașe ale lumii (Tokyo, Paris, Hong Kong, Shanghai), atrăgând sute de milioane de turiști de toate vârstele.

Celebra companie care îi poartă numele are venituri anuale de peste 30 miliarde de dolari. Industria Disney a creat adevărați idoli pentru copii, printre aceștia numărându-se Hahhan Montana (Miley Cirus), Selena Gomez sau Demi Lovato.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Antidoturi naturale pentru metalele grele din corp

Poluarea, unele alimente ce conțin toxine, țigările și chiar apa de la...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *