A fost descoperită o nouă culoare, olo. Cum arată

Cercetătorii americani susțin că au descoperit o culoare nemaivăzută până acum de ochiul uman. Cu ajutorul unui prototip numit „Oz”, ei au reușit să stimuleze în mod specific celulele retiniene, deschizând accesul la un spectru invizibil de culori anterior.

Dacă nimeni nu a mai văzut până acum culoarea olo este pur și simplu pentru că ochii noștri sunt în mod natural incapabili să o detecteze. Dar, conform unui experiment realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, preluat de ScienceAlert, asta s-ar putea schimba. Şi  nu ar fi vorba de o singură culoare, se pare că există, de fapt, o lume întreagă de nuanțe noi la care am putea accesa… cu puțin ajutor.

O lume nouă de culori

Pentru a putea percepe noua culoare, cercetătorii au găsit o modalitate de a adapta retina umană printr-un fel de „piratare”. Dispozitivul creat a fost numit „Oz” pentru a face referire la „Vrăjitorul din Oz”, unde Dorothy părăsește o lume alb-negru pentru o alta, plină de culori vii. Ideea din spatele prototipului lor este de a modifica modul în care semnalele de culoare sunt transmise de la conurile din retină la creier. În mod normal, percepția culorilor se bazează pe acțiunea combinată a celulelor specializate din retină numite conuri. Există trei tipuri, sensibile la diferite lungimi de undă: L (lung), M (mediu) și S (scurt). Acestea sunt specializate, respectiv, la percepţia de roşu, verde şi albastru. Combinația acestor semnale este trimisă către creier, care reconstruiește întregul spectru de culori pe care îl cunoaștem.  

În condiții naturale, nicio lumină nu poate stimula un singur tip de con în mod izolat: conurile M, de exemplu, care detectează verdele, răspund întotdeauna parțial la roșu și albastru din cauza suprapunerii curbelor lor de sensibilitate. Aici intervine prototipul Oz: prin direcționarea unui fascicul laser ultra-precis doar către conurile M, acesta creează un semnal neuronal unic, pe care creierul nu îl poate conecta la o culoare cunoscută. Această abordare ocolește limitele biologice ale vederii noastre naturale și poate deschide calea către un nou spațiu de culori anterior nesesizate.

Este olo o culoare nouă sau este derivată din una cunoscută?

În cadrul studiului, trei participanți au fost rugați să-și fixeze privirea pe un fundal gri neutru, în timp ce un laser verde le scânteia pe retina. După cum era de așteptat, semnalul de culoare de la un grup mic, vizat de celule M, nu a fost perceput de creier ca o culoare cunoscută. Potrivit participanților, această culoare nu se potrivea cu niciuna dintre cele care le-au fost oferite atunci, provenind din asocierea naturală de roşu, verde şi albastru.

Ar fi așadar o culoare nouă, în afara spectrului cromatic obișnuit, numită de specialişti „olo”, care seamănă cu un verde fluorescent. Apoi, echipa a continuat experimentul prin proiectarea unor doze mici de lumină pe anumite conuri, în timp ce participanții urmăreau un punct în mișcare. Rezultatul: au perceput culori necunoscute și chiar forme surprinzătoare precum linii luminoase sau puncte rotative pe un fundal colorat „olo”.

Culoarea olo. Foto: Pantone/x

Totuşi, acest experiment nu este unanim acceptat în comunitatea științifică. John Barbur de la Universitatea din Londra consideră că acest fenomen ar putea fi pur și simplu o intensificare a unei culori deja cunoscute. Mai mult, experimentele efectuate cu prototipul Oz au fost efectuate la periferia câmpului vizual, unde conurile sunt mai puține ca număr și mai ușor de ţintit. Aceste conuri periferice au acuitate vizuală mai mică, ceea ce înseamnă că produc imagini mai puțin clare și detaliate decât cele din centrul retinei. În ciuda acestor limitări, echipa consideră Oz ca un progres tehnologic promițător pentru explorarea sistemului vizual la nivel celular, cu potențiale aplicații în cercetarea și tratamentul daltonismului.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Palatele din Istanbul pe care trebuie să le vezi

Oraş cu o cultură şi istorie bogate, Istanbulul are numeroase atracţii turistice...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *