Amantele celebre ale regilor francezi

Din umbră, metrese precum Madame de Pompadour au reuşit să influenţeze multe dintre aspectele vieţii politice şi culturale din Franţa. Ea nu este însă singura. Gabrielle d’Estrées şi Diane de Poitiers au rămas în istorie pentru relaţiile lor celebre cu regi francezi.

Madame de Pompadour

Una dintre cele mai cunoscute metrese din toate timpurile este Madame de Pompadour, celebra amantă a regelui Franței Ludovic al XV-lea. Născută în 1721, Jeanne Antoinette Poisson, pe numele său real, ar fi fost fiica nelegitimă a unui important finanțist francez. Încă din copilărie s-a remarcat prin frumusețe și inteligență, dobândind de mică educație aleasă și bune maniere: știa să cânte la clavecin, să picteze și să recite poezii.  L-a cunoscut pe rege după ce a fost invitată la un bal mascat la Versailles, în 1745. La mai puțin de o lună de când s-au cunoscut, cei doi au devenit amanți. A primit un apartament la Versailles și, în același timp, s-a pronunțat divorţul de soțul ei (se căsătorise la 19 ani). De asemenea, regele i-a acordat și titlul de marchiză de Pompadour, nume sub care a rămas cunoscută.

La fel ca multe alte metrese influente, Madame de Pompadour a avut un cuvânt de spus în politica țării. Ea și-a exprimat și impus ideile față de conducerea militară a Franței, precum și pe plan economic și cultural. Poreclită „reinette“ (mica regină), ea și-a folosit „armele“ în materie de seducție, reușind să ocupe mulți ani „postul“ de amantă oficială a regelui, poziție la care multe femei râvneau. A murit la 42 de ani din cauza tuberculozei.

Gabrielle d’Estrées

Ducesă de Beaufort şi Verneuil şi marchiză de Monceaux, Gabrielle d’Estrées (1571-1599) a fost metresa favorită a regelui Henric al IV-lea al Franţei. Gabrielle a devenit amanta regelui francez în 1591, iar relaţia lor a fost de notorietate în epocă. În momentul în care s-au cunoscut, Gabrielle era deja amanta lui Roger de Saint-Lary, Marea Scutier al Franţei. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe rege să flirteze cu ea. Gabrielle nu a cedat însă avansurilor regelui decât după şase luni. În ciuda faptului că regele era căsătorit cu Margareta de Valois, cei doi amorezi nu s-au sfiit să se afişeze în public. Regele i-a aranjat o căsătorie de convenienţă cu un văduv, Nicolas d’Amerval, apoi, cuprins de gelozie, a dispus ca aceştia să divorţeze. Gabrielle d’Estrées şi Henric al IV-lea au avut trei copii. Devenită metresă regală oficială, Gabrielle a devenit cea mai bună confidentă a regelui. Cei doi îşi scriau frecvent scrisori şi petreceau mult timp împreună. Regele i-a acordat titlul de ducesă de Beaufort în 1597.

În cele din urmă, Papa Clement al VIII-lea a anulat căsătoria regelui cu Margareta de Valois, dându-le celor doi amorezi cale liberă să se căsătorească. Cea „aproape regină”, cum au numit-o istoricii pe Gabrielle d’Estrées, a murit pe 10 aprilie 1599, din cauza unor complicaţii ale sarcinii (purta în pântece al patrulea copil al regelui). Au existat ipoteze potrivit cărora ea ar fi fost otrăvită.

Diane de Poitiers

O altă amantă celebră este Diane de Poitiers, iubita regelui Henric al II-lea al Franţei. Căsătorită la 16 ani cu un bărbat cu 40 de ani mai mare, Diane va rămâne văduvă la 32 de ani. Renumită pentru frumuseţea ei, Diane stăpânea arta seducţiei, răscolind ura nemărginită a Caterinei de Medici, soţia lui Henric al II-lea.

Dintre toate amantele regale, Diane de Poitiers a fost probabil cea mai influentă. Regele ajunsese să îşi petreacă o mare parte din timp în compania ei şi o consulta în multe decizii. Se spune că regele radia de fericire când se afla în prezenţa adoratei sale.

Foto: Wikipedia

Citeşte şi: Celebrităţi care au avut gripa spaniolă. Regina Maria, printre ele

Written By
More from Renate Daily

Legendele statuii copilului aplecat de pe Biserica Neagră din Braşov

Adevărat simbol al oraşului Braşov, Biserica Neagră este o construcţie reprezentativă pentru...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *