Cel mai înalt lift în aer liber din lume se află în China. Se numeşte Bailong şi se află în Parcul Forestier Național Zhangjiajie din Hunan, renumit pentru formaţiunile carstice.
Mai este cunoscut şi ca „liftul celor o sută de dragoni” şi nu este recomandat celor care au rău de înălţime.
Bailong are în componenţă trei lifturi cu capacitatea de până la 46 de persoane în cabină. Are înălţimea de 326 de metri şi este cunoscut ca fiind cel mai înalt ascensor în aer liber din lume.
Construcția liftului a debutat în 1999, fiind deschis publicului în 2002, iar costurile au fost de aproximativ 20 de milioane de dolari, informează atlasobscura.com.
În fiecare oră, peste 1.000 de persoane călătoresc cu acest lift impresionant, durata călătoriei fiind de un minut, pe o distanță care, pe jos, ar fi fost parcursă în două ore și jumătate.
Liftul a fost construit lângă o stâncă din zona Wulingyuan, un loc cu importanţă istorică şi naturală, care a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 1992. Liftul a fost construit într-o stâncă de gresie cuarţoasă, ceea ce a stârnit unele controverse şi s-a spus că ar putea dăuna mediului, în vreme ce alţii au susţinut că structura ar putea reduce presiunea de pe traseele montane aglomerate. Unii experţi locali au spus că proiectul a distrus natura din această zonă.
Experienţă inedită
O plimbare cu liftul Bailong oferă senzaţii unice şi permite vizitatorilor să admire zone ale parcului anterior accesibile doar după parcurgerea unui traseu periculos.
Peisajele de aici îţi taie răsuflarea şi nici nu este de mirare că au inspirate scene din filmul „Avatar” de James Cameron. Stâlpul de Sud al Raiului a fost redenumit „Muntele Aleluia”, în onoarea munților plutitori din „Avatar”.
Este bine de ştiut că o călătorie cu acest lift exterior impunător nu este lipsită de pericole. De-a lungul timpului, a fost închis din cauza defecţiunilor. Chiar la trei luni după deschidere a fost oprit, pentru că a ridicat probleme de siguranţă şi s-a luat în calcul chiar închiderea lui.
În prezent, liftul Bailong este una dintre atracţiile turistice importante din China.
Foto: imgur.com
Citeşte şi: Ritualul servirii ceaiului în China, Japonia şi Anglia