Localitatea cu cel mai lung nume din Europa

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch pare a fi un cuvânt pe care o pisică l-a „scris” jucându-se pe tastatură. În realitate, este numele unei localităţi din Europa.

Cel mai lung nume de localitate din Europa şi al doilea din lume este Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Orăşelul se află pe Insula Anglesey din Ţara Galilor. Numele localităţii are 58 de litere, din care doar 51 de litere sunt în limba galeză, „ch” şi „ll” reprezentând o singură literă în alfabetul galez.

Acest nume are o semnificaţie – The church of Mary in the hollow of the white hazel near the fierce whirlpool and the church of Tysilio by the red cave – Biserica Sfintei Marii din luminişul alunilor albi, în apropierea vârtejului aprig şi a bisericii Sfântului Tysilio, de lângă peştera roşie.

Din fericire, are şi un echivalent mai scurt – Llanfair PG (sau Llanfairpwll pentru galezi). Se estimează că numele localităţii atrage 200.000 de oameni, care vin să o viziteze anual. Cea mai populară atracție este gara Llanfairpwll, care prezintă placa unde apare numele complet al localităţii.

În 2015, oficiul de turism Visit Britain a decis să adauge un nume chinezesc unor localităţi pentru a le face atractive pentru turiştii din China. Astfel, pentru Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch s-a ales 健肺村 (Jian Fei Cūn), ceea ce se poate traduce prin Localitatea plămânilor sănătoşi, pentru că, da, trebuie să ai un suflu bun ca să îi poţi pronunţa numele.

De ce a fost adoptat acest nume

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch are origini străvechi, care datează din perioada Neolitică. La mijlocul secolului al XVI-lea, numele localităţii era Llanfair y Pwllgwyngyll (Biserica Sf. Marii din Pwllgwyngyll). În 1844, 92% din pământul din Llanfairpwll era deținut de doar trei persoane.

În anul 1869, consiliul localităţii a decis adoptarea Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch mai mult în glumă, pentru a se mândri cu cel mai lung nume de gară din Regatul Unit.

Numele scris pe gara localităţii. Foto: Wikipedia

Potrivit academicianului galez Sir John Morris-Jones, numele a fost creat de un croitor local, fără să dea mai multe detalii despre acesta, informează amusingplanet.com.

Localitatea s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea, când au fost construite drumuri şi calea ferată. Ca urmare a acestui lucru, în Llanfairpwll s-au mutat numeroşi negustori, ceea ce a făcut ca localitatea să se dezvolte din punct de vedere comercial.

Ca un fapt inedit, în 2020, o bacterie a primit numele Myxococcus llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochensis, după localitatea unde a fost descoperită.

Care este cel mai lung nume al unei localităţi din lume

Taumatawhakatangihangakoauauo tamateaturipukakapikimaungahoronuku pokaiwhenuakitanatahu deţine recordul la cel mai lung nume al unei localităţi din lume. Se află în North Island din Noua Zeelandă, informează atlasobscura.com.

Citeşte şi: Poduri spectaculoase din lumea întreagă

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Ce semnificaţii au zilele din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Sfântă sau a Patimilor desemnează perioada de la Duminica Floriilor și...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *