Invocare a „furiei” divine, blestemul a fost prezent încă din cele mai vechi timpuri. Multe dintre ele au marcat destine, iar altele au fost învăluite într-o umbră de mister. Unul dintre cele mai cunoscute blesteme este cel al lui Tutankamon. Dar, a fost, în realitate, un blestem?
„Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon”. Aceste cuvinte au fost găsite pe o inscripție descoperită în mormântul lui Tutankamon și care au atras ghinioanele doar la câteva luni de la deschiderea criptei.
În 1922, lordul englez Carnarvon a coborât în mormânt alături de arheologul Howard Carter. Anul următor, Carnarvon a murit în camera sa de hotel spunând înainte: „S-a terminat, am auzit chemarea și mă pregătesc!”. Cea care i-ar fi provocat moartea ar fi fost o infecţie complicate cu o pneumonie. S-a vehiculat, de asemenea, și că lordul englez ar fi fost infectat de un țânțar care ar fi fost contaminat cu substanțele de îmbălsămare folosite pentru faraon. Luminile s-au stins în tot hotelul în care el era cazat și astfel a fost alimentat blestemul faraonului.
A existat o ipoteză, elaborată de medicul Dean, potrivit căreia moartea celor care au intrat în mormântul lui Tutankamon ar avea legătură nu cu un blestem, ci cu un fapt cât se poate de real. Este vorba despre o ciupercă prezentă în acest loc, aspergillus niger, ai cărei spori ajung în plămâni, provocând lezarea lor, după care afectează sistemul nervos central, favorizând apariția halucinațiilor. Peste 20 de persoane care au avut legătură cu deschiderea mormântului lui Tutankamon au murit în circumstanțe dubioase.
Au apărut tot felul de ipoteze, unele dintre acestea fiind de-a dreptul fanteziste. Istoricul Mark Beynon a scris o carte în care a lansat ideea că victimele engleze care au murit în urma blestemului lui Tutankamon au fost, de fapt, asasinate de satanistul Aleister Crowley, pe care autorul îl compară cu Jack Spintecătorul. Există mai multe motive pentru care Crowley a comis crimele. Acesta credea cu putere în zeii Thelema din cultura antică egipteană și mai mult de atât, s-a autointitulat „profet al noii epoci”. Crowley a considerat că este normal să răzbune „profanarea” mormântului lui Tutankamon.
Există și o altă teorie, potrivit căreia podeaua mormântului faraonului ar fi fost acoperită cu substanțe radioactive precum uraniul, lucru ce ar fi cauzat decesele. La rândul lui, Sir Arthur Conan Doyle a avansat ipoteza care susține că în mormânt ar fi fost plasați spori toxici, care ar fi cauzat decesele. De asemenea, s-a spus și că moartea lordului Carnarvon s-ar fi produs în urma intoxicării cu excrementele lilecilor de pe mormânt.
Foto: Pixabay
Citeşte şi: Blestemul familiei Kennedy