Unul dintre cele mai interesante locuri din capitala Franței, Catacombele sunt o reţea de tuneluri subterane numite oficial Osuar Municipal. Aici se află rămășițele a peste șase milioane de oameni, plasate în galerii care pot fi vizitate.
Catacombele Parisului se află în sudul fostei porți a orașului, în arondismnetul 14, la 20 de metri sub pământ. Se întind pe mai mult de 300 de kilometri subterani, iar locul mai este cunoscut şi ca „Imperiul morţii”.
Au devenit osuar la sfârşitul secolului al al XVIII-lea, după ce aici au fost transferate rămășițele a aproximativ șase milioane de persoane, evacuate din diverse cimitire pariziene până în 1861, din motive de salubritate publică. Transferul rămăşiţelor umane a fost un proces îndelungat, care a avut loc pe parcursul mai multor ani, pe parcursul nopţii.
Multe dintre aceste rămăşiţe au fost aduse de la Cimitirul Inocenţilor, după ce acesta a fost închis şi evacuat. Din 1787 şi până în 1814, în aceste catacombe au fost aduse oseminte şi de la alte cimitire care au devenit neîncăpătoare.
În celebra Galerie a oaselor, există rămăşiţele unor personalităţi precum Charles Perrault, Racine şi Rabelais.
„Opreşte-te! Aici este imperiul morţii”
Catacombele Parisului sunt deschise publicului.Acest obiectiv inedit este considerat cel mai mare osuar din lume. Doar 11.000 de metri pătraţi pot fi vizitaţi din numeroasele galerii subterane.
În 2023, în jur de 600.000 de oameni au venit să viziteze Catacombele Parisului, cu toate că nu se încadrează pe lista atracţiilor turistice tradiţionale. În ciuda avertismentului de la intrare, „Opreşte-te! Aici este imperiul morţii”, numeroşi curioşi vin să viziteze acest osuar, un adevărat labirint cu oseminte aranjate în fel şi chip. Aici există un magazin unde poate fi experimentată istoria Parisului. În aceste galerii subterane au fost plasate şi diverse inscripţii cu mesaje tulburătoare, menite să reflectăm la locul nostru în această lume. Se spune că osuarul găzduieşte şi activităţi misterioase şi diverse ritualuri obscure.
@drenate. Foto: Wikipedia