Deși stat comunist, Vietnamul este o țară în ascensiune, cu multe locuri interesante de vizitat. Deși sunt vizibile amprentele dominației coloniale, Vietnamul a reușit să își păstreze un parfum aparte.
Ruinat de cei 30 de ani de luptă pentru cucerirea independenței, Vietnamul părea definitiv abandonat în tenebrele dintre trecut și prezent. Însă această țară a reușit să iasă din lunga perioadă de tăcere la care fost pe nedrept condamnată, manifestânu-și superioritatea în fața forțelor armate franceze și americane. Cu harta de forma unui dragon, simbol al forței și al prosperității, Vietnamul oferă imaginea unei Asii eterne, miraculos păstrată, simplă și rustică. O călătorie aici pare o aventură din punctul de vedere al infrastructurii reduse la minimum. Vietnamul este, cu siguranță, în pragul unor începuturi, vrând parcă să recupereze tot timpul pierdut.
Vietnamul se poate lăuda cu o interesantă diversitate topografică, distingându-se Delta (Mekong), zonele muntoase (Munții Întinși) și litoralul (Golful Ha Long).
Hanoi, capitala cu parfum colonialist
Orașul Hanoi, capitala Vietnamului, se află pe Râul Roșu, impresionând prin arhitectura care poartă amprenta colonialismului. Cei care ajung în Hanoi nu trebuie să rateze Cartierul Francez, cu atracții precum Templul Ngoc Son (Muntele de Jad), Turnul Peninsulei de Tuș, Podul Huc, Turnul Hoa Phong (Vântul Pașnic) și Turnul Țestoasei. Trebuie bifat și Muzeul de Istorie, importantă clădire colonială franceză, construită în stil indochinez. Aici sunt expuse artefacte din Epoca de Piatră (topoare, oseminte), colecția din tobe de bronz (folosite pentru aducerea ploii). De asemenea, în Cartierul Francez se mai pot vizita Muzeul Revoluției Vietnameze și Muzeul Femeilor.
În centrul Hanoiului se află Catedrala Sf. Iosif (în Capitală se află peste 400.000 de catolici), construită la inițiativa Monseniorului Puginier, misionar francez.
Cartierul Vechi are o vechime de peste 600 de ani, când au apărut primele bresle, remarcându-se prin intensa activitate comercială care se desfășoară aici. Câteva dintre punctele de atracție din Cartierul Vechi sunt Muzeul de Arte Frumoase (care găzduiește importante colecții de ceramică, sculptură și pictură) și Muzeul de Istorie Militară, care expune importante dovezi ale luptei pentru apărarea națională.
Iubitorii artei nu trebuie să rateze Templul Literaturii, o dovadă de apreciere pentru educație și literatură. Acest Templu a fost ridicat în 1070, de regele Ly Thanh Tong. Construcție impresionantă, Templul Literaturii are forma unui dreptunghi cu cinci curți interioare.
În Piața Ba Dinh se află celebrul mausoleu de marmură în care se află trupul lui Ho Și Min. În această piață, pe 2 septembrie 1945, Ho Și Min proclama independența Vietnamului.
Teatrul de păpuși de apă are tradiţii străvechi
Particularitate a artei vietnameze, cu o vechime de mii de ani, Teatrul de păpuși de apă are rădăcini adânci în agricultura orezăriilor din Vietnam. Un astfel de spectacol poate fi urmărit de pe malul estic al lacului Hoan, în bazine special amenajate. Păpușile de apă sunt confecționate din lemn de smochin, pictate și date cu lac, iar în cadrul spectacolelor sunt prezentate scene din folclorul și din istoria Vietnamului, precum și legende și mituri din această țară. Aceste păpuși sunt mânuite cu ajutorul unor sfori trase de păpușarii care stau în apă, până la brâu, dincolo de o cortină. Spectacolul este susținut și de o orchestră cu instrumente tradiționale.
Pagodele, de neratat
Captivantele pagode din Vietnam nu trebuie ratate sub niciun pretext de cei care ajung în această țară. Una dintre acestea este Pagoda Parfumului, aflată în sudul Hanoiului. Formată din 16 săli separate, grote și temple, Pagoda se remarcă prin picturile chinezești în tuș.
În pagoda Giai Oan pot fi văzute statuile budiste aurite aflate într-o nișă de calcar. Alte pagode intersante sunt Tay Phuong (care ar fi, conform legendei, închisoare pentru un dragon), pagoda Chua Dau (una dintre cele mai vechi din țară), But Thap (renumită prin cele mai interesante statui budiste) și Dau (fost templu budist) și celebrele pagode din Hue, peste 300 la număr, dovezi de seamă ale budismului.
Foto: Pixabay