De ce sunt atât de multe pisici pe străzile din Istanbul

Dacă ai ajuns vreodată în Istanbul, nu se poate să nu fi remarcat numărul mare de pisici care se plimbă în voie pe străzile acestui oraş sau se odihnesc prin parcuri ori în alte locuri.

Dragostea oamenilor din Istanbul pentru pisici este de notorietate. Potrivit unui proverb turcesc, „dacă omori o pisică, trebuie să construieşti o moschee pentru a câştiga iertarea lui Dumnezeu”. Acest proverb ar avea legătură cu un basm despre pisica Muezza, animalul de companie preferat al profetului Mahomed. Potrivit unei legende, profetul ar fi tăiat cu foarfeca o mânecă a halatului său pentru a nu o deranja pe Muezza, care dormea. O altă legendă spune că Muezza l-ar fi salvat pe profet de un şarpe veninos. De atunci, pisicile ar fi fost înzestrate cu capacitatea de a ateriza în picioare.

Acest animal a fost, de-a lungul timpului, şi sursă de inspiraţie pentru artiştii turci. De pildă, poetul Yalvac Ural a consacrat mai multe versuri acestor feline, iar în tablourile pictorului Feridun Oral, pisicile ocupă un loc central. Oricine ajunge la Istanbul poate vedea numărul mare de pisici de pe străzile, parcurile şi din cafenelele acestui oraş. De altfel, pisicile sunt, în sine, o atracţie turistică.

Una dintre vedetele feline ale oraşului a fost Tombili, un motan supraponderal, ale cărui fotografii publicate pe internet l-au făcut faimos. Lui i-a fost dedicată o statuie din bronz care a fost inaugurată în cartierul Ziverbey din Istanbul.

Citeşte şi: Palatele din Istanbul pe care trebuie să le vezi

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Povestea neştiută a rujului

Dorința femeilor de a-și sublinia frumusețea și senzualitatea au existat încă din...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *