Ce se întâmplă cu banii aruncaţi în Fontana di Trevi

Popularizată în filmul „La Doce Vita” al lui Federico Fellini, Fontana di Trevi este, fără îndoială, unul dintre locurile care trebuie vizitat de cei care ajung în Roma, cunoscut şi ca oraşul etern.

În capitala Italiei există mai multe fântâni apreciate şi vizitate de numeroşi turişti de-a lungul timpului. Printre acestea se numără fântâna Barcaccia, Fântâna celor Patru Râuri, fântâna Triton şi, desigur, Fontana di Trevi. Parcă o vizită la Roma nu este completă fără a trece şi prin acest loc cu o istorie atât de interesantă.

Cu o lăţime de aproape 50 de metri şi cu înălţimea de 26 de metri, di Trevi este cea mai mare fântână din Roma. Se află în Piaţa Trevi, lângă Panteon şi Piaţa Spania. Este situată la capătul Aqua Virgo, apeduct construit la iniţiativa generalului roman Marcus Vipsanius Agrippa, care avea ca scop aprovizionarea cu apă a fântânilor din centrul Romei, apa fiind adusă de la un izvor aflat la o distanţă de 20 de kilometri.

Papa Clement al XII-lea este cel care a decis construirea fântânii. El l-a însărcinat pe arhitectul Niccolo Salvi în 1732 să construiască o fântână monumentală. După ce papa Clement al XII-lea a murit (1740), papa Benedict al XIV-lea a continuat munca predecesorului său. La rândul lui, Salvi s-a stins din viaţă în 1751, proiectul fântânii fiindu-i încredinţat lui Giuseppe Pannini. În 1758, a fost numit papă Clement al XIII-lea, în timpul căruia a avut loc inaugurarea fântânii, pe 22 mai 1762.  

Există mai multe legende privind originea numelui Trevi. Potrivit uneia dintre ele, numele ar proveni din latinescul „Trivium”, care se poate traduce prin trei străzi.

Fontana di Trevi are un decor impresionant, cu trimiteri mitologice şi istorice, fiind o adevărată capodoperă a artei baroce. Este vorba despre un ansamblu statuar în centrul căruia se află Neptun, zeul mării. Acesta este amplasat într-un car de luptă condus de doi tritoni, creaturi mitologice pe jumătate oameni, jumătate peşti. De o parte şi de alta se află două statui, una simbolizând abundenţa şi una care redă sănătatea. Pentru construcţia structurii s-a folosit travertin, rocă din carbonat de calciu formată în apele izvoarelor, mai ales termale. Este bine de ştiut că acelaşi material a fost folosit şi la construcţia Colosseumului.

Cum sunt folosiţi banii aruncaţi în Fontana di Trevi

Mulţi dintre cei care vizitează Fontana di Trevi aruncă monede în apă. Se spune că aruncarea unei monede cu mâna dreaptă peste umărul stâng asigură reîntoarcerea în oraşul etern. Este bine de ştiut că obiceiul aruncării de bani în fântână a fost popularizat şi de filmul românului Jean Negulesco, „Trei bănuţi în fântână” (Three Coins in the Fountain, 1954). În această peliculă, cine aruncă trei monede în fântână se asigură de trei lucruri: se va întoarce la Roma, va avea o nouă iubire, în vreme ce al treilea bănuţ îi va aduce căsătoria.

Scena memorabilă filmată la Fontana di Trevi este cea din „La Dolce Vita”, în care Anita Ekberg intră în apă îmbrăcată într-o rochie neagră, cu un decolteu generos, întâlnindu-l pe partenerul său de film interpretat de Marcello Mastroianni. În prezent, turiştii nu pot intra în apă, scăldatul fiind interzis prin lege. În 1996, la moartea lui Marcello Mastroianni, fântana a fost acoperită în negru, în memoria actorului italian.   

În Fontana di Trevi se strâng foarte mulţi bani. De pildă, în cursul anului 2016 s-au strâns 1,5 milioane de dolari. Pentru a împiedica furtul acestora, banii sunt strânşi zilnic de angajaţii primăriei din Roma. Banii sunt direcţionaţi pentru ajutarea oamenilor nevoiaşi din Roma şi din lume. Este ilegal să se „pescuiască” bani din fântână. Este cunoscut cazul lui Roberto Cercelletta, zis şi d’Artagnan. El a adunat timp de 34 de ani bănuţii din fântână, fiind prins în cele din urmă în 2002. Acesta acţiona la primele ore ale dimineţii, reuşind să fure şi o mie de dolari pe zi. Cercelletta susţinea însă că împărţea bani nevoiaşilor. Un alt eveniment neplăcut s-a produs în 2007, când un anume Graziano Cecchini a aruncat vopsea în bazinul fântânii. Bărbatul a fost arestat şi judecat pentru distrugerea unui monument istoric.  

Pe 30 iunie 2014, au avut loc lucrări de restaurare la fântâna di Trevi, care au durat 16 luni şi ale căror costuri au fost de două milioane de euro. Anterior, construcţia mai trecuse printr-un proces de restaurare în urmă cu 23 de ani.

Citeşte şi: Curiozităţi despre gladiatorii romani

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

State care nu au armată

Războiul este o ameninţare de temut pentru orice stat, iar experienţa recentă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *