Deseori, se consideră că aurul este cel mai prețios, mai rar și mai scump metal din lume. Totuşi, alt metal se află pe primul loc în top.
Folosite mai ales pentru bijuterii, dar și pentru numeroase alte scopuri, precum industria electronică și chimică, metalele prețioase au, evident, o valoare economică importantă. Nu în toate perioadele istoriei, cele mai prețioase metale au fost și cele mai scumpe. Dar care sunt, de fapt, cele mai scumpe metale din lume?
Rodiul, cel mai preţios, mai scump şi mai rar metal
În topul celor mai valoroase metale din lume se află rodiul (Rh). Este un metal alb-argintiu din grupa platinei. Acest metal a fost descoperit în 1803 de chimistul englez William Hyde Wollaston, într-un minereu de platină din Columbia.
Rodiul are caracteristici interesante – este rezistent la coroziune şi eroziune, este un metal nobil (nu reacţionează uşor cu oxigenul) şi este un catalizator foarte bun. Este cel mai rar element din grupa platinei. Un gram de rodiu costă, în general, de aproximativ şase ori mai mult decât aurul. În 2008, preţul unui gram de rodiu era de aproape 360 de dolari americani, iar în 2018, valoarea s-a dublat.
Este prezent în minereurile de platină, în amestec cu paladiul, platina, aurul sau argintul. Zonele importante de extragere sunt Africa de Sud (80%), America de Nord şi de Sud şi nisipurile din râurile Munţilor Urali.
Producția anuală de rodiu este de aproximativ 30 de tone.
Cum este utilizat rodiul
Aproape 80% din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto globală, informează mining-technology.com. Rodiul are un rol important ca şi catalizator în unele procese industriale, fiind utilizat în catalizatoarele autovehiculelor menite să purifice emisiile vehiculelor.
Este folosit şi ca finisaj în bijuterii, mai ales că este un metal strălucitor, dar şi foarte rezistent.
Rodiul este folosit şi în motoarele cu reacţie, în aliaj cu platina, precum şi ca material de contact electric, pentru că este rezistent la procesul de coroziune, şi în aparatele de mamografie.
În ce situaţii poate fi toxic pentru oameni
Este bine de ştiut că, în starea lui elementară, rodiul pur este inert şi inofensiv pentru oameni. Aşadar, majoritatea oamenilor nu intră în contact cu compuşii de rodiu. Cu toate acestea, trebuie ţinut cont că rodiul este cancerigen şi foarte toxic pentru vieţuitoare, inclusiv pentru oameni. Doza mortală mediană pentru rozătoare este de 198 mg de clorură de rodiu (RhCl3) per kg de masă corporală.
Oamenii pot fi expuşi rodiului prin inhalarea la locul de muncă. Potrivit unor autorităţi în domeniu din SUA, precum Oficiul pentru Siguranță și Sănătate la Locul de Muncă, au stabilit limite legale permise.
@drenate Foto: Wikipedia