Palatul Dolmabahçe, reşedinţa-bijuterie a sultanilor

Printre numeroasere repere turistice interesante din Istanbul se numără palatul Dolmabahçe, fost centru administrativ al Imperiului Otoman. S-a dorit ca acest palat să rivalizaze cu celelelalte construcţii asemănătoare, iar dacă l-ai vizitat vreodată îţi poţi da seama de ce este considerat Versailles-ul Estului.

Considerat cel mai modern palat din Istanbul, palatul Dolmabahçe se află în cartierul Beşiktaş, pe malul european al Bosforului, într-un peisaj de vis.  

Palatul a fost ridicat între anii 1843 şi 1856, la ordinele sultanului Abdülmecid I, în cadrul unui proiect de modernizare a Istanbulului, informează Britannica.com. Sultanul le-a cerut arhitecţilor Garabet Balyan şi Nikogos Balyan să construiască un palat care să întreacă orice construcţie de acest gen din lume construită până atunci.

Foto: Wikipedia

Costurile construcţiei s-au ridicat la echivalentul a 35 de tone de aur. Impunătorul palat a fost centru administrativ al Imperiului Otoman între 1856 – 1887 şi între 1909 şi 1922. Dolmabahçe a fost sediul a şase sultani, ultimul fiind califul Abdülmecid Efendi.

Pentru naţiunea turcă, palatul are şi o valoare sentimentală. Aici şi-a trăit ultimele clipe din viaţă fostul preşedint Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Republicii Turce, care s-a stins din viaţă pe 10 noiembrie 1938.

Camera în care a murit preşedintele Atatürk. Foto: Wikipedia

Are 285 de camere

Dolmabahçe are două intrări: Poarta Trezoreriei şi Poarta Imperială.

Este format din palatul principal (saloane de stat, sala de ceremonii) şi din harem. Palatul are o suprafaţă de 45.000 metri pătraţi şi include 285 de camere, 46 săli de recepţie, şase băi (renumitele hamam) şi 68 de toalete.

Scara de Cristal. Foto: Wikipedia

Se spune că aproximativ 14 tone de aur și cel puțin 6 tone de argint au fost folosite pentru decorațiunile interioare.

Fastuoasele încăperi au fost pictate de artişti italieni şi francezi şi au fost ornate cu aur şi argint şi decorate cu covoare, mătăsuri, mobilă şi cristale de calitate.

Sala Albastră din parte Harem a palatului. Foto: Wikipedia

Printre numeroasele încăperi se remarcă Sala de Onoare, cu candelabrul din cristal de Baccarat, şi Sala de Ceremonii, unde se află un candelabru dăruit de regina Victoria a Marii Britanii.

@drenate

Written By
More from Renate Daily

Antidoturi naturale pentru metalele grele din corp

Poluarea, unele alimente ce conțin toxine, țigările și chiar apa de la...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *