Una dintre modalităţile de „combatere” a monotoniei urbane este folosirea unei palete coloristice diverse pentru clădiri. În lume există numeroase oraşe care se remarcă prin coloritul viu al construcţiilor.
Cinque Terre şi Burano
Una dintre ţările în care întâlnim cele mai multe localităţi cu clădiri colorate este Italia. Reprezentativ din acest punct de vedere este Cinque Terre sau Cele Cinci Pământuri. Situat pe riviera italiană, Cinque Terre include cinci orăşele: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore. Zona este renumită pentru frumuseţea ei, fiind inclusă în Patrimonial UNESCO începând din 1997. Izolată de freamătul civilizaţiei grăbite, Cinque Terre este o zonă protejată, de aceea, accesul cu maşina este imposibil. Cocoţată pe stâncile rivierei Ligurice, regiunea include şi un parc naţional cu o suprafaţă de 1.700 de hectare. Cele cinci aşezări datează din perioada medievală, iar mulţi dintre locuitorii de aici sunt pescari sau viticultori. Pe lângă numeroasele clădiri cu nuanţe pastelate, regiunea Cele Cinci Pământuri are şi multe mănăstiri şi fortificaţii, unde aerul medieval aproape că a rămas acelaşi.
O altă regiune italiană notabilă din punct de vedere coloristic este Burano, adesea numită şi „insula-curcubeu“. Aflată în apropiere de Veneţia, Burano impresionează, în primul rând, prin explozia de culori vii cu care sunt zugrăvite majoritatea clădirilor. Este remarcabil şi numărul magazinelor cu dantelă, lucru explicabil dacă ţinem cont de faptul că zona are tradiţie în ceea ce priveşte fabricarea acestui produs. De altfel, în Burano există şi un Muzeu al Dantelei.
Plină de culori este şi insula italiană Procida, care face parte din provincia Napoli. Este un loc de care se leagă numeroase legende, plin de farmec tipic italian, cu o istorie bogată şi cu arhitectură interesantă. Refugiu idilic, cu multe plaje modernizate, Procida are numeroase clădiri zugrăvite în roz, galben, verde sau albastru, care imprimă o notă de veselie locului.
Jodhpur
Şi în India întâlnim regiuni renumite prin culorile clădirilor. Un exemplu în acest sens este Jodhpur, cunoscut şi ca „oraşul albastru“. Este situat în statul Rajasthan şi mai este cunoscut şi ca „tărâmul regilor“. Oraşul a fost înfiinţat în anul 1459 şi include obiective importante precum citadela Meherangarh, una dintre cele mai interesante din India. Oraş cu trei milioane de locuitori, al doilea ca mărime din Rajasthan, după Jaipur, Jodhpur este şi o important atracţie turistică, graţie palatelor regale şi numeroaselor temple. Se crede că albastrul cu care locuitorii îşi vopsesc de bunăvoie casele a fost ales pentru că este simbolul regalităţii. Se consideră şi că această culoare a fost preferată de localnici pentru a ţine la distanţă ţânţarii.
La rândul lui, Jaipur, capitala regiunii Rajasthan, este o altă pată de culoare, fiind cunoscut şi ca „oraşul roz“. Construit în anul 1727, Jaipur este unul dintre cele mai plăcute şi vii oraşe din întreaga Indie. Amestec de exotism şi modernism, urbea este plină de construcţii de marmură roz. Însă oraşul nu a fost dintotdeauna roz. Iniţial plină de clădiri cu culoarea gri deschis, cetatea a fost vopsită în roz, culoarea tradiţională de bun venit, în cinstea vizitei prinţului Albert din 1883. În prezent, Jaipur este un important punct de atracţie turistică.
Citeşte şi: Atracții turistice de neratat din Jaipur. De ce i se spune „orașul roz”
Guanajuato
Unul dintre cele mai colorate oraşe din lume este, fără îndoială, Guanajuato din Mexic. Înfiinţat de conchistadorii spanioli în anul 1554, orăşelul a cunoscut o perioadă de avânt în secolul al XVI-lea, în contextul dezvoltării mineritului, zona fiind bogată în zăcăminte precum cele de argint.
Explozia de culori a început în secolul trecut, când o companie de coloranţi le-a propus locuitorilor să schimbe aspectul monoton al clădirilor. Fiecare locatar şi-a ales o culoare diferită de cea a vecinului, astfel se explică bogăţia de nuanţe cu care se laudă Guanajuato. De aceea nu întâlnim în acest oraş case alăturate vopsite cu aceeaşi nuanţă, locatarii întrecându-se în etalarea unor culori cât mai vii. Aşezate pe un deal, casele formează un peisaj multicolor fascinant.
Colmar
Mai puţin cunoscută, localitatea Colmar este considerată adesea „Veneţia Franţei“. Aflată între Basel şi Strasburg, localitatea este plină de clădiri medievale foarte bine conservate. Frumuseţea clădirilor de aici poate fi admirată cel mai bine în timpul plimbărilor pe străzile înguste.
Aliniate de o parte şi de alta a râului care trece prin partea de sud-est a oraşului, casele din Colmar sunt viu colorate în nuanţe precum albastru, portocaliu şi galben. Nu trebuie ratate nici muzeele Underlinden şi Bartholdi sau cel dedicat jucăriilor şi trenurilor. Biserica Dominicană şi districtul negustorilor sunt alte obiective demne de vizitat în Colmar.
Foto: Pixabay