Florenţa, oraşul Renaşterii. Care sunt cele mai vizitate obiective

Italia este una dintre cele mai vizitate țări din lume. În superbele orașe italiene întâlnim obiective turistice importante. În afară de Roma, în topul atracțiilor turistice se află Florența, considerată inima Renașterii.

Florența, capitală a regiunii Toscana, este un loc plin de monumente istorice. Aici a locuit celebra familie Medici, adevărată protectoare a artelor, cunoscută pentru luptele pentru putere în Italia.

Întreaga localitate poartă o amprentă istorică autentică, de aceea este considerată oraș-muzeu.

Galeria Uffizi

Considerată „inima Renașterii”, Galeria Uffizi din Florența este unul dintre cele mai importante muzee din lume, fiind vizitată anual de peste 1,5 milioane de oameni. Construcția galeriei a început în 1560 de Giorgio Vasari, la cererea lui Cosimo I de Medici, proiectul fiind continuat mai târziu de Alfonso Parigi și Bernardo Buontalenti, fiind treminat în 1581. Inițial, se dorea construirea unui birou pentru magistrații florentini, pentru ca mai apoi să fie transformat în pinacotecă.

Muzeul amplasat pe o suprafață de 8.000 metri pătrați include cea mai frumoasă și impresionantă colecție de picturi italiene și capodopere a marilor maeștri europeni, de la Albrecht Dürer la Francisco Goya. Muzeul se poate lăuda cu cea mai mare colecție de artă renascentisă, cele mai multe dintre lucrări fiind achiziționate de familia Medici. Aici sunt expuse opere ale unor artiști precum Botticelli, Leonardo da Vinci, Raphael, Caravaggio, Rembrandt, Van Dyck, Giotto și Rubens. Galeria și palatul cu același nume formează ceea ce se cheamă cel mai valoros capital turistic al Florenței.

Domul Santa Maria del Fiore

În 1296, Arnolfo di Cambio proiecta catedrala Santa Maria del Fiore, care urma să fie cea mai mare biserică romano-catolică din lume. După moartea lui Cambio, lucrările la catedrală au fost preluate de Giott în 1334, iar în 1423, Filipino Brunelleschi a fost însărcinat să continue construcția. Munca la Domul Santa Maria del Fiore a luat sfârșit în 1436, când a fost sfințită de papa Eugeniu al IV-lea, iar ultimele adăugiri la cupolă au fost făcute în 1461. Este a cincea, ca mărime, din Europa, cu un interior cu o lungime de 153 metri și cu o lărgime a aleilor de 38 de metri, înălțimea sanctuarului fiind de 90 de metri. Fațada construcției a fost concepută în stil gotic, iar materialul folosit a fost marmura, pentru pereți fiind utilizată marmură de mai multe culori (albă, verde, roșie).

Construcția este impresionantă prin măiestria celor șase ferestre laterale, dar mai ales prin cea a domului. Larg de 42 de metri, inițial acesta a fost din lemn, apoi fiind ridicată o cupolă de piatră. Picturile murale din interiorul cupolei redau scene din Ziua Judecății, fiind realizate de Vasari și Zuccariego, între anii 1572 și 1579.

Grădina Boboli

Parc istoric al orașului Florența, Grădina Boboli este construită pe o colină, această oază de verdeață și artă are nu numai o valoare istorică, ci și artistică. Astfel, în acest loc se pot admira nenumărate sculpturi romane și florentine din secolele XVI și XVII. Situată în spatele palatului Pitti, fostă reședință a familiei Medici, apoi a familiilor Habsburg-Lorraine și Savoie, grădina datează din secolul al XVI-lea. Construită pentru prima soție a lui Cosimo I de Medici, grădina a fost opera mai multor peisagiști, printre care Bernardo Buontalenti și Michelangelo. Întinsă pe o suprafață de 45.000 metri pătrați, grădina este un adevărat teatru în aer liber. Principala atracție a parcului sunt, în afară de spațiile verzi, sculpturile romane și grecești care datează din secolele XVI-XVIII. Numeroasele fântâni, amfiteatrul, Peștera Mare și Izvorul Oceano întregesc imaginea superbă a Grădinii Boboli.

Palatul Pitti

Construit în secolul al XV-lea, a fost multă vreme reședință a conducătorilor Florenței, fiind transformat din 1919 în muzeu. Proprietate a lui Luca Pitti, palatul a fost cumpărat de Cosimo I de Medici pentru soția sa, Eleonora, care avea probleme de sănătate și care avea nevoie de un loc retras și liniștit. Palatul a devenit sediu oficial după ce Cosimo a devenit, în 1570, Mare Duce de Toscana. Construcției i-ai fost aduse mai multe adăugiri de-a lungul timpului, cum ar fi transformarea fațadei și a ferestrelor. În prezent, în acest palat pot fi admirate numeroase opere de artă.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

James Barry, chirurgul renumit care era… femeie

Mai ales în trecut, accesul femeilor la unele profesii a fost limitat,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *