Unul dintre tablourile emblematice ale lui Sandro Botticelli este Nașterea lui Venus, care este expus la Galeria Uffizi din Florenţa. Modelul artistului a fost o frumuseţe a timpurilor sale, Simonetta Vespucci. Cunoscută şi ca La Bella Simonetta, aceasta a fost considerată un ideal de frumuseţe în perioada Renaşterii.
Sandro Botticelli, geniul picturi renascentiste, a pictat Naşterea lui Venus (Nascita di Venere) între anii 1484 şi 1486. În centrul tabloului este redată zeiţa romană Venus, care este prezentată nud, în picioare, în interiorul unei scoici plutitoare, ca şi cum tocmai s-ar fi plămădit din spuma mării. Venus îşi ţine sfioasă părul cu mâna, acoperindu-şi sânii, poziţie care aminteşte de statuile greco-romane clasice.
Simonetta Vespucci, muza adorată a artistului
Frumosul model din tabloul lui Boticelli este Simonetta Vespucci. Născută în 1453 în Italia, într-o familie nobilă, ea s-a logodit la 16 ani cu Marco Vespucci, fiul lui Piero, un văr îndepărtat al exploratorului Amerigo Vespucci.
Simonetta era o prezenţă apreciată la curtea lui Lorenzo Magnificul, fiind lăudată pentru frumuseţea şi rafinamentul său. Mulţi pictori ai acelor timpuri, printre care şi Botticelli, au fost impresionaţi de Simonetta Vespucci. Ea i-a sedus pe artiștii vremii, care se îndrăgosteau de ea la prima vedere. Era considerată „cea mai frumoasă femeie a Renașterii”, iar Giuliano de Medici, care a făcut o pasiune pentru ea, a numit-o „Regina frumuseții”.
A fost muza preferată a lui Botticelli şi a mai apărut şi în alte tablouri realizate de artist, printre care Portretul Simonettei Vespucci şi Primăvara (unde este una dintre cele Trei Graţii).
Simonetta a murit la doar 23 de ani, cel mai probabil de tuberculoză. Este bine de ştiut că Botticelli a pictat Nașterea lui Venus la câţiva ani după moartea Simonettei.
Unii istorici sunt de părere că Botticelli ar fi fost îndrăgostit de Simonetta. Dovadă a acestui lucru este şi faptul că a dorit să fie îngropat la picioarele ei. Dorinţa i s-a îndeplinit, pictorul fiind înmormântat în biserica Ognissanti din Florenţa, la fel ca şi ea.
@drenate. Foto: Wikipedia