Lauren Bacall, diva cu origini româneşti

Una dintre vedetele cinematografiei americane, Lauren Bacall a făcut carieră cu rolurile din filme precum „Somnul de veci” şi „Cum să te măriţi cu un milionar”.

Pe numele său real Betty Joan Perske, Lauren Bacall s-a născut la 16 septembrie 1924, în Bronx, New York. A fost singurul copil al Nataliei Weinstein, o româncă de etnie evreiască născută la Iaşi, care s-a stabilit pe faimoasa insulă Ellis. Tatăl său a fost şi el evreu, William Perske, ai cărui părinţi erau originari din actualul Belarus. După ce părinţii ei au divorţat când ea avea cinci ani, nu şi-a mai văzut niciodată tatăl.

Lauren Bacall a studiat la Academia Americană de Arte Dramatice din New York, după care a lucrat o perioadă ca model, remarcându-se prin chipul său expresiv. În 1943 a apărut pe coperta revistei Harper’s Bazaar, iar drumul spre studiourile de la Hollywood nu a fost departe.

S-a iubit cu Humphrey Bogart, Frank Sinatra şi Jason Robards Jr.

În 1943, Bacall l-a întâlnit pe Humphrey Bogart pe când filmau „A avea sau a nu avea”, adaptare a unui roman de Ernest Hemingway. Cei doi au mai jucat împreună în filmele „Somnul de veci”, „Dark Passage” şi „Key Largo”.

Deşi Bogart era la al treilea mariaj, s-a îndrăgostit pe loc de Lauren Bacall, iar atracţia a fost reciprocă. În acelaşi an, Bogart a început procedura de divorţ.

Bacall, Bogart şi cei doi copii, în 1956. Foto: Wikipedia

Bogart şi Bacall s-au căsătorit şi au avut doi copii. Au fost împreună până la moartea acestuia (1957).

Actriţa a avut o relaţie amoroasă şi cu Frank Sinatra şi chiar urmau să se căsătorească, dar s-au despărţit brusc. Lauren Bacall s-a recăsătorit cu Jason Robards, în 1961, şi a mai făcut un copil, Sam. Cei doi au divorţat în 1969.

De la sfârşitul anilor ’60 până la începutul anilor ’70, s-a dedicat în întregime scenei; a câştigat un premiu Tony pentru rolul din musicalul „Applause” (1970), pe Broadway.

A revenit pe marile ecrane în 1974. A apărut în „Crimă în Orient Express”, alături de Ingrid Bergman, Sean Connery, Albert Finny şi Vanessa Redgrave. Actriţa a mai jucat în: „Woman’s World” (1954), „The Fan” (1981), „The Portrait” (1993).

Lauren Bacall a scris o carte de memorii, „By myself”, în 1978, care a câştigat premiul National Book Award. În 1994, a publicat şi a doua parte a memoriilor, „Now”.

În 1997 a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din „The mirror has two faces” (1996), în care a jucat alături de Barbra Streisand. A mai jucat alături de Nicole Kidman în „Dogville” (2003) şi „Birth” (2004). În 2010, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră.  

Lauren Bacall s-a stins din viaţă la 12 august 2014.

@drenate

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Munţii Buzăului, tărâm de poveste. Ce sunt Babele de la Ulmet

În România se află multe locuri superbe, iar unele dintre ele sunt...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *