Ingredient principal în multe mâncăruri, ceapa se numără printre cele mai apreciate alimente din lume. Consumată în stare crudă, ceapa roşie aduce numeroase beneficii organismului, întrucât este bogată în compuşi care pot preveni diverse boli sau probleme de sănătate.
Ceapa roşie are proprietăţi nutriţionale superioare celorlalte tipuri de ceapă, fiind considerată „alicament” (aliment+medicament). Este sursă de vitamine (A, B, C) şi minerale (crom, fosfor, seleniu), de polifenoli şi flavonoide. De asemenea, compuşii sulfuroşi din ceapa roşie oferă protecţie organismului prin acţiunea antiinflamatoare.
Susţine sistemul imunitar
„Polifenolii din ceapă au acţiune antioxidantă, prin urmare protejează organismul de radicalii liberi”, afirmă Anne Mauney, nutriţionist. Scăderea nivelului radicalilor liberi aduce beneficii, printre altele, şi sistemului imunitar.
Un antioxidant (quercitina) din ceapa roşie reduce reacţiile alergice prin inhibarea producţiei de histamină, responsabilă de apariţia unor simptome precum strănutul şi lăcrimarea.
Aliment anticancer
Unele studii au arătat că un consum de ceapă roşie moderat (de 1-2 ori pe săptămână) ajută la reducerea riscului de cancer (mai ales cel colorectal şi laringian). Antocienii şi quercitina din ceapa roşie au efect anticancerigen prin inhibarea producerii celulelor maligne. Totodată, ceapa roşie crudă poate ajuta la minimizarea riscului de apariţie a cancerului prin eliminarea elementelor carcinogene de la nivelul ficatului, prin neutralizarea radicalilor liberi şi prin inhibarea procesului inflamator.
Protejează sănătatea cardiovasculară
Ceapa roşie are în componenţă substanţe care oferă protecţie cardiacă, printre acestea numărându-se flavonoidele şi compuşii organosulfurici. De asemenea, tiosulfinatul din ceapa roşie ajută la subţierea sângelui, reducând riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral.
Un studiu din 2016 publicat în „Redox Biology” a arătat că un consum de ceapă roşie este benefic şi pentru echilibrul grăsimilor din sânge.
Totodată, quercitina din ceapa roşie poate împiedica acumularea plăcilor de aterom, ceea ce contribuie la prevenirea infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Reglează glicemia
Ceapa roşie este sursă de crom, mineral al cărui rol principal în organism este de a regla metabolismul glucidic şi lipidic. Cromul menţine în echilibru nivelul zahărului din sânge prin utilizarea corectă a insulinei, astfel evitându-se riscul apariţiei fenomenului de rezistenţă la insulină. De aceea, cromul mai este numit şi factor de toleranţă a glucozei.
Un studiu din 2010 publicat în jurnalul „Environmental Health Insights” a arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi 2 care au consumat ceapă roşie au avut un nivel mai mic al glicemiei, care s-a menţinut până la 4 ore.
Efecte pozitive asupra densităţii osoase
Sulful din ceapa roşie este benefic pentru densitatea osoasă şi pentru sănătatea ţesuturilor conjunctiv. Femeile aflate la vârsta menopauzei, care se confruntă cu o scădere a densităţii osoase, este bine să consume cât mai multă ceapă roşie, de preferat în stare crudă.
Foto: pixabay.com