De ce Mona Lisa nu are sprâncene?

Cel mai cunoscut tablou din lume este „Mona Lisa” (Gioconda în italiană), capodopera lui Leonardo da Vinci. De-a lungul timpului, această capodoperă expusă la Muzeul Luvru din Paris a stârnit unele dezbateri. Ai privit de atâtea ori chipul Giocondei, dar te-ai întrebat vreodată de ce personajul nu are sprâncene?

Tabloul redă chipul unei femei gânditoare, cu un zâmbet uşor schiţat şi au existat numeroase controverse legate de identitatea sa. După toate probabilităţile, ar fi vorba despre Mona Lisa Gherardini, din familia unor nobili din Toscana. Cu siguranţă, tânăra nu şi-a imaginat atunci că imaginea sa va traversa secolele şi că va deveni subiect al celui mai cunoscut tablou din lume. Popularitatea tabloului se datorează faptului că a fost achiziţionat în 1518 de regele Francisc I al Franţei, patron al artelor. La îndemnul său, Leonardo da Vinci a ajuns în Franţa în ultima parte a vieţii şi a adus cu el şi tablouri valoroase precum „Mona Lisa”.

Cum se explică lipsa sprâncenelor

Dincolo de zâmbetul misterios, lipsa sprâncenelor este un detaliu interesant şi poate mai puţin dezbătut decât alte chestiuni legate de acest tablou.

Ei bine, personajul feminin ar avea caracteristici fizice în vogă în acele timpuri – tabloul a fost realizat în 1503. Mona Lisa are trăsături fine şi fruntea foarte înaltă, detalii foarte apreciate pe atunci. Specialiştii care au analizat pictura au descoperit că absenţa sprâncenelor era la modă pe atunci.

Şi totuşi, cu ajutorul unei camere dezvoltate de Pascal Cotte, directorul tehnic al companiei pariziene Lumière Technology, pictura a fost analizată în detaliu şi s-a descoperit că personajul a avut sprâncene iniţial şi că acestea au dispărut în timp, adică s-au estompat. Cu toate acestea, nu s-a pus problema redării sprâncenelor la restaurările ulterioare. Pentru a o vedea pe Mona Lisa cu sprâncene poţi merge la Muzeul Prado din Madrid, unde este expusă o copie a tabloului.

Nici „Fata cu cercel de perlă” nu are sprâncene vizibile

Personajul tabloului „Fata cu turban” sau „Fata cu cercel de perlă”, pictură a artistului olandez Johannes Vermeer, este asemenea, lipsit de sprâncene.

Fata cu cercel de perlă. Foto: Wikipedia

Tabloul a fost realizat în 1665, iar istoria sa îndelungată este motivul pentru care sprâncenele s-au estompat. Cu toate acestea, sprâncenele există, însă sunt foarte fine.

@drenate

Written By
More from Renate Daily

Camilla Parker, de la amantă la regină consoartă

Regina Elisabeta a II-a a declarat că doreşte ca Ducesa Camilla să...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *