Ne poate influenţa Luna plină sănătatea şi comportamentul?

De-a lungul timpului, oamenii au atribuit Lunii pline numeroase mituri și legende. Unele dintre acestea o asociază cu anumite comportamente umane deviante. Există şi credinţa potrivit căreia Luna plină accentuează severitatea simptomelor psihiatrice.

Oamenii au fost mereu fascinați de influența Lunii și s-a observat că în  toate culturile și religiile, astrul selenar instaurează un adevărat ritm al vieții. Încă din cele mai vechi timpuri s-a observat că acest astru modifică în mare măsură ritmurile biologice ale omului, chiar dacă acestea nu pot fi explicate pe deplin din punct de vedere medical. În vremurile străvechi, în miturile sumeriene, babiloniene și egiptene, Luna plină era considerată o „acolită” a Soarelui sfânt. Analiza sistemului Soare-Lună-Pământ le permitea oamenilor de atunci să prezică anumite fenomene inexplicabile pentru acele vremuri, cum ar fi eclipsele. În zilele noastre, oamenii încă mai cred în miturile potrivit cărora Luna influențează ritmurile și ciclurile vieții umane.

Simbolurile Lunii

Fie că li se înfățișa cu „fața rotundă” sau i se vedea doar o parte a sa, Luna i-a intrigat oarecum pe oamenii din timpurile străvechi, care au numit-o regina nopții sau regina cerului. De asemenea, Luna a fost considerată și un simbol al Mamei Divine, al feminității, al receptivității, al viselor, al inconștientului și al impulsurilor instinctuale. Astrul selenar este, în același timp, și un gardian al secretelor vieții și ale morții, jucând un rol important în toate inițierile și căutările spirituale. Ciclul Lunii este de 29 de zile, 12 ore și 44 de minute și are opt faze: Luna nouă, Crai nou, Primul pătrar, Luna convexă, Luna plină, Luna difuză, Ultimul Pătrar și Secera. Dintre toate aceste faze, cea care fascinează cel mai mult este Luna plină.

Un astru, mai multe mistere

S-a observat că în timpul Lunii pline, tot mai multe persoane au unele modificări de comportament. Nu este vorba despre transformările în vârcolaci sau în lupi, ci de unele schimbări care presupun creșterea agresivității, a stresului, a iritabilității, a mâniei, a melancoliei și a violenței. Astfel, s-a ajuns la „învinuirea” Lunii pline pentru creșterea criminalității, a cazurilor de sinucidere, a dezastrelor naturale și a accidentelor. Un studiu efectuat de oamenii de știință germani a arătat că în nopțile cu Lună plină există și o tendință mai mare de a se consuma alcool. S-a ajuns la această concluzie după ce au fost analizate peste 16.000 de amenzi date șoferilor prinși în stare de ebrietate. 

Potrivit celor mai multe cercetări, Luna plină are, într-adevăr, capacitatea de a produce transformări în caracterul oamenilor, dar și în natură. Și acest lucru deoarece Luna plină determină ciclul mareelor. Însă știm că organsimul uman este alcătuit aproape în proporție de 80% din apă. Iată argumentul care arată efectul Lunii pline asupra comportamentului uman. Dincolo de această explicație, în nopțile cu Lună plină există, în general, o activitate mai intensă decât în cele întunecoase.

Un medic legist a subliniat legătura între fazele Lunii și crimele comise de celebrii criminali Jack Spintecătorul și sugrumătorul din Boston.

De asemenea, medicul Edson J. Andrews de la Asociația Medicală din Florida a remarcat că 82% din cazurile de sângerări post-operatorii apar în timpul Lunii pline, chiar și dacă în acest interval se efectuează mai puține intervenții chirurgicale. De asemenea, s-a observat că în nopțile cu Lună plină se nasc mai mulți copii de sex masculin.

Nu numai la oameni, ci și la animale s-au constatat unele schimbări în perioada Lunii pline. Un studiu apărut în „Animal Behaviour” arăta o activitate hormonală mai intensă la păsări în nopțile lunare pline, când au loc mai multe împerecheri în comparație cu alte perioade. Astfel de modificări s-au observat și la insecte, la rozătoare și la câini.

Poate agrava unele simptome

Luna plină ar putea determina și apariția unor modificări în starea de sănătate. Razele electromagnetice ale Lunii ar avea efect asupra electronilor din celulele corpului uman, motiv pentru care apar insomniile, stările de nervozitate și agravarea afecțiunilor cardiovasculare. Problemele reumatismale se simt mai intens în nopțile în care Luna se mărește, explicația pentru acest lucru având legătură cu substanțele fluide din organism, care devin mai acide. 

Luna plină acutizează și simptomele sindromului premenstrual, precum tensiunea mamară și senzația de picioare grele. Și infecțiile urinare sunt mai frecvente în acest interval, deoarece bacteriile par să se înmulțească mai repede acum, lucru care duce la inflamarea vezicii urinare și la scăderea imunității.

Lunii pline i-au fost atribuite și unele efecte precum favorizarea fertilității femeii, a creșterii părului și unghiilor și chiar ar ajuta la pierderea kilogramelor în plus. De asemenea, nopțile cu Lună plină sunt favorabile detoxifierii și energizării.

Foto: Pixabay.com

Written By
More from Renate Daily

7 celebrităţi diagnosticate cu boala Alzheimer

Cea mai cunoscută şi întâlnită formă de demenţă, boala Alzheimer produce tulburări...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *