Cel mai mare şi mai enigmatic oraş subteran descoperit până în zilele noastre este Derinkuyu din Turcia. Este un impresionant labirint care seamănă cu o colonie de furnici.
Sub drumurile pietruite din Derinkuyu, din Cappadocia, Turcia, se află un vechi labirint de tuneluri și camere care ar fi putut găzdui cândva până la 20.000 de oameni. Este îngropat la mai mult de 85 de metri sub pământ şi este cel mai mare oraș subteran din lume – sau, cel puțin, cel mai mare care a fost descoperit până acum, informează iflscience.com.
Acest complex labirintic de sub Derinkuyu este, de fapt, doar unul dintr-o serie de orașe subterane descoperite în și în jurul provinciei Nevșehir din centrul Turciei, care fac parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
O altă colecție de orașe subterane poate fi găsită în Cappadocia din apropiere, la puțin peste 30 de kilometri spre nord, dar Derinkuyu este cel mai mare și cel mai vizitat.
Descoperit din întâmplare
Oraşul subteran a fost redescoperit în anul 1963 de un bărbat care săpa peretele beciului său. El îşi tot pierdea găinile, care dispăreau printr-o crăpătură şi nu se mai întorceau. După primele lovituri cu barosul, bărbatului i s-a deschis în faţa ochilor o galerie care ducea spre adâncimi, un culoar întunecat. Bărbatul tocmai descoperse oraşul subteran Derinkuyu.
Specialiştii care l-au studiat au fost uimiţi de acest oraş de forma unui labirint în care se estimează că au trăit în jur de 20.000 de oameni. Este considerat cel mai mare oraş subteran din Cappadocia, regiune renumită pentru structurile subpământene.
Cine a construit acest labirint subteran?
Nu se ştie cu exactitate cine a construit oraşul subteran Derinkuyu, care ar avea o vechime de aproape 3.000 de ani.
Potrivit unei ipoteze, primii locuitori au fost creştinii timpurii, dar nu sunt suficiente motive pentru a considera că ei sunt şi cei care l-au ridicat. Se presupune şi că oraşul subteran ar fi fost construit de un rege preistoric care ar fi vrut să îşi protejeze poporul de diverse pericole.
Derinkuyu pare să fi atins apogeul în perioada bizantină, relatează zmescience.com. Pe atunci, era extins pe mai multe nivele şi cuprindea un latirint de tuneluri şi camere extins pe o suprafaţă de 445 de kilometri pătraţi.
Oraşul subteran Derinkuyu este o dovadă a inteligenţei oamenilor care l-au construit. Aici existau nu numai zone dedicate activităţilor obişnuite, ci şi temple, morminte, ţarcuri pentru animale şi chiar o mică închisoare. De asemenea, era dotat cu sisteme pentru furnizarea apei proaspete. Apa era extrasă de puţuri subterane, de la adâncimi de 55 de metri. Avea şi uşi de siguranţă care puteau închide oraşul. Exista aici până şi un sistem de ventilaţie eficient, care permitea aerului proaspăt să circule în străfundurile oraşului din adâncuri.
@drenate Foto main: Unsplash