Există un „blestem” al premiilor Oscar?

Pentru orice actor, câştigarea premiului Oscar reprezintă un adevărat pisc al carierei. Totuşi, nu puţine sunt situaţiile când obţinerea acestui important trofeu a avut un impact negativ asupra vieţii persoanale şi profesionale a multor actori, vorbindu-se chiar despre un „blestem”.

Halle Berry

Actriţa Halle Berry s-a remarcat în 1991 cu filmul „Febra iubirii”, în regia lui Spike Lee. De atunci, cariera sa a urmat un traseu ascendent, în următorii ani actriţa fiind distribuită în filme care i-au pus în valoarea potenţialul interpretativ. Astfel, în 2001, Halle Berry şi-a sensibilizat fanii şi nu numai pe ei cu drama „Puterea dragostei”, unde i-a avut ca parteneri pe Billy Bob Thornton şi Heath Ledger. În 2002, ea a obţinut premiul Oscar pentru prestaţia sa, fiind prima actriţă de culoare care a reuşit această performanţă, potrivit www.cnbc.com   

Aflată pe piscul carierei, Halle Berry ar fi trebuit, în mod normal, să fie selectivă în ceea ce priveşte alegerea rolurilor. Nu s-a întâmplat însă aşa, dimpotrivă. Actriţa a apărut în filme comerciale, cu încasări generoase, dar care nu i-au valorizat talentul: „Să nu mori azi”, „X-Men 2”, „Gothika” şi „Catwoman”. Mai mult, a primit şi ruşinosul premiu Zmeura de Aur pentru rolul din „Catwoman”. Nici pe plan personal lucrurile nu i-au mers prea bine. În 2003, s-a despărţit de soţul ei, Eric Banet.

 Adrien Brody

Actorul american a impresionat publicul cu rolul din „Pianistul” (2003), un film în regia lui Roman Polanski. Pelicula a fost inspirată de memoriile pianistului W. Szpillmann, un talentat pianist polonez de origine evreiască, nevoit să ducă o viaţă de fugar pentru a se sustrage deportărilor iniţiate de nazişti. Pentru prestaţia sa, Adrien Brody a fost răsplătit cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin, devenind, la 29 de ani, cel mai tânăr laureat al acestei prestigioase distincţii. Critica s-a grăbit să îl compare cu Al Pacino şi toţi îi prevedeau o carieră strălucit în cinematografie. Nu a fost însă aşa. Următorul lui film, „Satul” (2004), nu a primit critici favorabile. A urmat producţia „King Kong” (2005), care nu s-a bucurat de succesul care i se prevăzuse, nici măcar din punct de vedere comercial.

Geena Davis

În anii 1980, actriţa Geena Davis era în vogă la Hollywood şi se părea că drumul spre gloria cinematografică îi era deschis. Actriţa a debutat cu rolul April din comedia „Tootsie” (1982), în regia lui Sydney Pollack. Pentru rolul din „Turist întâmplător” (1988), Geena Davis a obţinut premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar feminin. Poate cel mai cunoscut rol al actriţei este cel din „Thelma şi Louise” (1992), pentru care a fost nominalizată la Oscar pentru rol principal feminin. Acestea sunt însă cam singurele momente notabile din cariera actriţei, următoarele sale filme fiind considerate dezamăgitoare din punctul de vedere al valorificării potenţialului actoricesc. De pildă, „Insula secretelor” (1995) a „înghiţit” sume impresionante de bani, care aproape că au falimentat casa de producţie. Din nefericire, aceste costuri nu au fost acoperite de încasări, filmul dezamăgind publicul şi critica de specialitate.

Tot un fiasco a fost şi „Sărutul dulce al răzbunării”. Cu cariera în plin declin, Geena Davis s-a orientat către televiziune. Nici în acest domeniu nu a avut însă succes, serialul său „The Geena Davis Show” fiind anulat după doar un singur sezon.

Cuba Gooding Jr.

Cel mai bun rol al carierei lui Cuba Gooding Jr. este cel din „Jerry Maguire” (1996), unde interpretează rolul fotbalistului Rod Tidwell, care îi impune agentului său (Tom Cruise) o singură condiţie: „Să văd banii!”. Pentru acest rol, Cuba Gooding Jr. a fost răsplătit cu un Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin. De asemenea, a primit o nominalizare şi la Globurile de Aur pentru rolul din acelaşi film. Cu aşa o cotă înaltă, actorul avea multe uşi deschise, care i-ar fi putut garanta o carieră cinematografică strălucitoare, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Următoarele sale roluri, mai ales cele din „Pearl Harbor” şi „Croazieră cu… amor” nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Pentru acest ultim film, la fel ca şi pentru „Tabăra cu bucluc” a primit premiul Zmeura de Aur pentru cea mai proastă interpretare masculină. Actorul a reuşit însă să se menţină în atenţia opiniei publice cu rolurile din „Mai bine nu se poate” (1997), unde l-a avut partener pe Jack Nicholson. În plus, actorul a avut şi probleme cu legea, precum şi cu abuzul de alcool.

Citeşte şi: Vedete care au refuzat Premiul Oscar

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Legendele statuii copilului aplecat de pe Biserica Neagră din Braşov

Adevărat simbol al oraşului Braşov, Biserica Neagră este o construcţie reprezentativă pentru...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *