Curiozităţi despre Bhutan

Stat din sudul Asiei, Bhutan este o ţară care se remarcă prin multe aspecte originale. Mic regat budist aflat între India şi China, regatul Bhutan măsoară bunăstarea populaţiei prin Fericirea Naţională Brută. În deplin respect faţă de mediu şi faţă de tradiţii, acest mic regat este unul dintre cele mai interesante din lume.

Undeva, la poalele Munţilor Himalaya, se află Ţara Dragonului sau Bhutan. Izolată de lumea exterioară, acest regat şi-a păstrat nealterate tradiţiile, religiile şi cultura. Aici, se acordă o mare importanţă relaţiilor interumane şi se cultivă calităţile spirituale.

Statul are o suprafaţă de 47.500 de kilometri pătraţi, numărul populaţiei fiind de cel mult 700.000 de persoane. Capitala regatului este Thimphu, iar ziua naţională este 17 decembrie. Religia oficială este budismul Mahayana, în formă tantrică.

Cu vecini atât de importanţi precum China şi India, Bhutanul a trebuit să lupte, de-a lungul istoriei, pentru a nu fi înglobată sau pentru a nu avea o soartă precum cea a Tibetului. Abia în 1971, acest regat a acceptat să fie inclus în Organizaţia Naţiunilor Unite, iar în 1981 a fost construit aici primul aeroport. De asemenea, televiziunea a apărut în Bhutan abia în 1999, iar primul cotidian în anul 2012.

O mare parte din dovezile privind istoria Bhutanului s-au pierdut într-un incendiu care a avut loc în vechea sa capitală, în 1827. Totuşi, există dovezi care atestă prezenţa acestui ţinut încă din perioada antică. Până în secolul al XVII-lea, a fost un fel de zonă de conflict între conducătorii locali. În 1616, s-a instalat aici un călugăr tibetan aflat în exil. El a reuşit să unifice ţara, instaurând un sistem de dublă guvernare, spirituală şi administrativă, care se va menţine până în zilele noastre. Abia în 1974, acest regat şi-a deschis porţile pentru a primi turişti. Totuşi, există unele condiţii. Astfel, în Bhutan nu pot veni anual mai mult de 70.000 de turişti, iar fiecare vizitator trebuie să plătească peste 200 de dolari pe zi. De asemenea, este bine de ştiut că în Bhutan este restricţionat alpinismul, din respect faţă de tradiţiile milenare, pe care populaţia de aici le respectă cu sfinţenie.  

La sfârşitul anului 2006, regele Jigme Singye Wangchuck a abdicat, fiul său, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck fiind încoronat pe 6 noiembrie 2008 ca monarh constituţional al Bhutanului. Jigme Khesar sau Regele Dragon este al cincilea monarh din dinastia Wangchuck. Decizia a uimit oarecum poporul, mai ales că Jigme Singye fusese un rege exemplar. Jigme Khesar Namgyel a studiat în SUA şi la Oxford, obţinând o diplomă în relaţii internaţionale şi politică. În 2011, regele s-a căsătorit cu Jetsun Pema, pe atunci o studentă, numită de presă „Kate Middleton de Himalaya”. Momentul a fost sărbătorit cu mare fast în regat, fotgrafiile lor fiind expuse peste tot. Pema nu are origini regale, tatăl ei fiind pilot în cadrul companiei aeriene naţionale, iar mama sa provine din cea mai veche familie nobiliară a ţării. Tânăra regină a câştigat imediat simpatia supuşilor, graţie frumuseţii, dar mai ales discreţiei sale. L-a cunoscut pe actualul rege când era doar o copilă, primind încă de pe atunci promisiunea că va deveni soţia lui. Cu toate că în Bhutan este permisă poligamia, regele i-a făgăduit că ea va fi singura lui soţie. Cei doi au devenit părinţi în 2016, venire pe lume a micului prinţ fiind celebrată prin plantarea de arbori. Mai exact, în micul regat Bhutan au fost plantaţi 108.000 de puieţi. Potrivit constituţiei, în acest stat, 60% din teren trebuie să fie acoperit cu arbori.

Fericirea Naţională Brută

În vreme ce multe ţări îşi evaluează bunăstarea populaţiei prin indicatori precum PIB (Produsul Intern Brut), Bhutanul s-a remarcat pe scena internaţională prin crearea conceptului de Fericire Naţională Brută (Gross National Hapiness). Acesta a fost astfel legiferat prin Constituţie: „Scopul principal al activităţii Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetăţean al ţării”.

Conceptul a fost dezvoltat de fostul rege, Jigme Singye, care, analizând alte ţări, a constatat că nici prosperitatea şi nici dezvoltarea economică nu aduc fericirea oamenilor. Există patru piloni care stau la baza conceptului de Fericire Naţională Brută: o bună guvernare, dezvoltarea economică durabilă, protecţia mediului înconjurător şi prezervarea culturii.

În Bhutan, orice persoană care lucrează pentru stat precum şi elevii şi studenţii poartă o uniformă asemănătoare cu portul naţional.

Citeşte şi: Florenţa, oraşul Renaşterii. Care sunt cele mai vizitate obiective

Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

De ce este sănătos să mănânci ceapă roşie

Ingredient principal în multe mâncăruri, ceapa se numără printre cele mai apreciate...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *