Familia Regală a României şi cea a Marii Britanii au legături de admirație, afecțiune și respect, de-a lungul mai multor generaţii.
Legăturile dintre cele două familii regale, cea română şi cea britanică, au rădăcini străvechi. Unul dintre fiii reginei Victoria a Angliei, prinţul Alfred, s-a căsătorit cu Maria Aleksandrovna Romanova, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Din această căsătorie s-a născut Maria, principesă de Edinburgh, cea care avea să devină regina Maria a României, titlu obţinut în urma căsătoriei cu regele Ferdinand I, bunicul Regelui Mihai.
Ultimul rege al României, Mihai I, fiul principelui Carol şi al prinţesei Elena, a avut descendenţi în cele mai importante familii regale din Europa. A fost stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii, atât pe filieră maternă, cât şi paternă. Relaţia de rudenie dintre Casa Regală a României şi Casa Regală a Marii Britanii s-a înnodat prin căsătoria dintre regina Elena şi regele Carol al II-lea.
Regele Mihai a fost văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a Angliei. Pe soţia sa, prinţesa Ana, a cunoscut-o la nunta Reginei Elisabeta cu prinţul Philip. Este bine de ştiut că Elisabeta a II-a a fost prima care i-a oferit o reşedinţă Regelui Mihai după ce a fost obligat să abdice.
Margareta, Custodele Coroanei române, verişoară a regelui Charles
Majestatea Sa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, din 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I.
Titlul său dinastic este “Majestatea Sa Regina Margareta”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de “Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale, potrivit casamajestatiisale.ro.
Margareta, Custodele Coroanei, şi Regele Charles al III-lea sunt veri şi au o legătură plină de afecţiune, cei doi obişnuind să se întâlnească periodic, nu numai cu ocazia unor evenimente oficiale.
Tatăl lui Charles al III-lea, prinţul Philip, a fost prieten din copilărie cu Regele Mihai al României; cei doi erau născuţi la câteva luni distanţă şi obişnuiau să îşi petreacă vacanţele la Mamaia, Sinaia şi la Florenţa. Prinţul Philip a participat ca naş la nunta Margaretei cu principele Radu, ceea ce este o dovadă în plus a legăturilor dintre Casa Regală Britanică și Casa Regală a României.
Între anii 1990 şi 2017, principele de Wales, actualul Rege Charles al III-lea, și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnit aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România, potrivit romaniaregala.ro.
Prima vizită oficială a Regelui Charles în ţara noastră a fost în 1997, iar cea de-a doua, în martie 2017. Se ştie că Regele Charles este ataşat de România şi că are mai multe proprietăţi în ţara noastră, despre care poţi afla mai multe AICI. Regele Charles al III-lea a înfiinţat şi o fundaţie şi este ambasadorul ţării noastre în lume.
Foto: romaniaregala.ro