Oricine ajunge la Veneția este imposibil să nu își cumpere o mască drept suvenir. Măștile venețiene purtate în cadrul celebrului carnaval de aici au o istorie destul de veche.
Încă din anul 1271, în Veneția exista o școală în care se învățau tainele confecționării măștilor (mascherari), iar în 1773, erau aici în jur de 12 magazine de măști, cu 31 de muncitori.
În 1600, din cauză că se ajunsese la o adevărată isterie a măștilor, autoritățile republicii venețiene au fost obligate să ia măsuri pentru a interzice aceste accesorii, mai ales că ajunseseră să fie asociate și cu faptele imorale. Acestea puteau fi purtate doar în timpul carnavalului, când ascundeau orice fel de diferențe sociale între oameni.
Sunt de mai multe tipuri
Există mai multe tipuri de măști purtate în timpul Carnavalului de la Veneția. Printre cele mai cunoscute se numără cele de tipul Bauta, care acoperă întregul chip. Purtat încă din secolul al XVIII-lea, modelul Bauta era preferat pentru că asigura cel mai bine anonimatul.
Un alt model este Colombina, care acoperea doar ochii. Aceasta a fost purtată prima dată în timpul unei reprezentații Commedia dell’arte de o actriță care credea că este prea frumoasă pentru a-și acoperi chipul cu un model Bauta.
Un tip aparte de mască este și cel numit „Medico della pesta” (medicul ciumaților), care imită vestimentația unui medic în perioada în care ciuma făcea ravagii. Această mască este purtată mai ales de bărbați, fiind completată de o manta neagră și de mănuși albe.
O mască accesibilă exclusiv doamnelor este cea de tipul Moretta. Având o formă ovală, masca Moretta este înfrumusețată cu dantelă, evidențiind trăsăturile feminine.
Un alt tip de mască este Volvo sau Larva, care are culoarea albă, fiind purtată împreună cu o vestă lungă.
Foto: Pixabay