Frumuseţi naturale din Australia. Unele par desprinse dintr-o altă lume

Australia excelează la capitolul frumuseți naturale. Desprins parcă de restul lumii, acest continent găzduiește formațiuni naturale care nu se mai întâlnesc în niciun alt loc de pe Pământ.

Marea Barieră de Corali

Probabil prima minune naturală care ne vine în minte când ne gândim la Australia este Marea Barieră de Corali. Acest paradis subacvatic include 3.000 de recife și 300 de insule dispuse pe o suprafață de 2.600 de kilometri. Formate dintr-o activitate naturală străveche, de mai bine de 10.000 de ani, recifele oferă un spectacol uimitor. Pot fi admirate aici zeci de mii de specii marine unice, printre care broaște țestoase, moluște și crustacee.

Zonă de o frumusețe rară, unde albastrul cerului se contopește cu albastrul apelor, Marea Barieră de Corali se află în Marea Coralilor, în dreptul statului Queensland. Inclusă în patrimoniul UNESCO încă din 1981, acest loc este un ecosistem acvatic complex care găzduiește 1500 de specii de pești tropicali, peste 5.000 de specii de moluște, 125 de specii de rechini, 30 de specii de balene. Structură importantă pentru echilibrul oceanelor, Marea Barieră de Corali este sensibilă în fața schimbărilor de mediu. Încălzirea climatică a dus la pierderea a jumătate dintre corali în ultimii 27 de ani.

Uluru

Cunoscut și ca stânca Ayers, Uluru este un munte de gresie din Australia. Primul european care l-a văzut este William Christie Gosse. Acesta a ajuns aici în 1873 și l-a botezat Ayers, după numele unui om politic din acea perioadă. Cu o vechime estimată la 800 de milioane de ani, Uluru are o lungime de 3 kilometri, o lățime de 2 kilometri și o înălțime de 348 metri. Acest munte se înalță semeț pe o câmpie întinsă și primul lucru care atrage atenția este culoarea roșie, care contrastează cu restul peisajului.

Muntele are o semnificație sacră pentru aborigenii Pitjantjatjara și Yankunytjatjara, care obișnuiau să desfășoare în acest loc diverse ritualuri. Uluru este formațiunea emblematică a Australiei și există teorii potrivit cărora muntele ar fi cel mai vechi loc de pe Pământ. Atracție turistică importantă, stânca Ayers atrage anual sute de mii de turiști.

Golful Rechinilor

Situat în partea de vest a Australiei, la o distanță de 650 kilometri nord de orașul Perth, Golful Rechinilor (Shark Bay) este un loc de o frumusețe aparte. Aici se află 12,5% din totalul speciilor de vaci de mare, precum și 26 de specii de mamifere australiene. Peste 10 specii de rechini înoată în golf, printre acestea numărându-se rechinii-tigru și rechinii-balenă. Delfinii, reptilele, păsările și peștii completează Golful Rechinilor, loc protejat pentru dovezile potrivit cărora aici ar fi apărut printre primele semne de viață de pe Pământ. În 1629, aici a ajuns exploratorul olandez Francois Pelsaert, care a fost dezamăgit de lipsa de vegetație de la suprafață. Spre dosebire de uscat, apele din acest golf abundă în biodiversitate marină, care include iarba-de-mare și numeroase alte specii.

Deșertul Pinnacles

La 200 kilometri nord de Perth se află deșertul Pinnacles, inclus în Parcul Național Namburg. Ceea ce impresionează la acest loc, considerat o adevărată curiozitate naturală, sunt structurile de monolit din sedimente calcaroase, sculptate prin eroziune și care pot atinge o înălțime de patru metri.

Stâlpii din deșertul Pinnacles s-au format de-a lungul unei perioade impresionante: 30.000 de ani, fiind modelați în acest timp sub acțiunea ploilor și a vântului. În componența stâlpilor intră și cochiliile, mai ales că deșertul a fost cândva străbătut de apele Oceanului Indian. Exploratorii olandezi care i-au descoperit au crezut că au dat de urmele unei cetăți străvechi.

Pădurea tropicală Daintree

O altă frumusețe naturală a Australiei este pădurea tropicală Daintree, un paradis terestru în care se află 65% din totalul speciilor de lilieci și de fluturi de pe acest continent, la care se adaugă 430 de specii de păsări și 2.000 de specii de arbori și plante.

Inclusă în Parcul Național cu același nume, Daintree are o vechime de 125 de milioane de ani, fiind, după părerea specialiștilor, una dintre cele mai vechi păduri din lume (în comparație, pădurea tropiocală amazoniană are „doar” 10 milioane de ani vechime). Grație biodoversității întâlnite aici (găzduiește două treimi din fauna australiană), pădurea a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO din 1988. Pădurea tropicală Daintree are o suprafață de aproape 900.000 de hecatre. Numită și „catedrală naturală”, pădurea se oferă în toată splendoarea sa. Umiditatea creează condiții prielnice de viață pentru țânțari. În sezonul ploios, umiditatea poate ajunge și la 80%.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Turnul Fecioarei din Istanbul. Ce legende îl înconjoară

„Kiz Kulesi” sau „Turnul Fecioarei” este o structură emblematică amplasată în largul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *