Kintsugi sau arta japoneză de a repara ceramica spartă

Japonia este diferită de restul lumii din multe puncte de vedere. Ce ai face dacă un vas ceramic s-a spart? Probabil l-ai arunca…Nu şi în Japonia, unde repararea lui este ridicată la rang de artă. Kintsugi, adică arta reparării vaselor ceramice sparte, este un exemplu de imperfecţiune transformată în frumos.

Kintsugi sau Kintsukuroi („reparare cu aur”) are tradiţii străvechi în Japonia. Potrivit legendei, shogunul Ashikaga Yoshimasa (1435 – 1490) avea un bol preferat („Chawan”) în timpul ceremonialului ceaiului. După ce vasul s-a spart, el l-a trimis în China, de unde acesta era, pentru a fi reparat. Însă vasul a fost reparat rudimentar, ceea ce l-a nemulţumit pe Yoshimasa. De aceea, le-a cerut meşterilor japonezi să găsească soluţii pentru a-i face bolul funcţional şi estetic. Şi aşa a luat naştere Kintsugi.

Frumuseţea în imperfecţiune

Kintsugi constă în repararea vaselor ceramice sparte cu o răşină specială şi  pulbere de aur. Crăpăturile, în loc să fie ascunse, sunt evidenţiate cu aur sau cu un alt metal preţios şi strălucitor (platină sau argint).

Acest proces se desfăşoară în etape, de-a lungul mai multor săptămâni sau chiar luni, şi este foarte precis. Se spune chiar că este nevoie de un an pentru a face cel mai bun şi frumos Kintsugi.

Vas reparat prin kintsugi. Foto: Unsplash

Cioburile obiectului spart sunt mai întâi adunate unul câte unul, apoi curăţate şi lipite cu un lac special. Vasul este lăsat să se usuce, apoi șlefuit. Urmele lăsate de spărtură sunt evidenţiate cu aur pentru a da profunzime şi valoare obiectului ceramic reconstruit.

Mai mult decât o tehnică de reparare a ceramicii

Tehnica kintsugi este o extensie a filozofiei japoneze wabi-sabi, care vede frumusețea în incomplet și valoarea în simplitate, informează BBC.

Foto: Unsplash

Kintsugi este şi despre a învăța să acceptăm și să celebrăm cicatricile și defectele, o lecție puternică de umanitate și durabilitate. Este o formă de îmbunătăţire prin reparaţie sau renaştere, precum şi o tehnică menită să sublinieze că avem ce învăţa din eşecuri.

@drenate. Foto mare: Freepik

Written By
More from Renate Daily

Stângaci celebri. Curiozităţi despre cei care îşi folosesc preponderent mâna stângă

În majoritatea cazurilor, stângăcia este depistată în copilărie, când cei mici învaţă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *