Lacurile Plitvice, colţul de Rai din Croația

Dacă ajungi în Croația, include și Parcul Național Lacurile Plitvice pe lista locurilor de vizitat. Este un obiectiv UNESCO şi peste un milion de oameni vin anual aici pentru a admira perla turismului din acest stat.

Un loc ideal pentru iubitorii naturii este Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația. Este cel mai vechi și cel mai mare parc național din această țară, fiind înființat la 8 aprilie 1949. Este un loc de o biodiversitate remarcabilă, un adevărat Paradis terestru, cu multe frumuseţi naturale de văzut şi de admirat.

Parcul Național Lacurile Plitvice se întinse pe o suprafaţă de aproape 30.000 de hectare. Se află în lanțurile muntoase din Croația, între Mala Kapela în vest și nord-vest și Lička Plješivica în sud-est. Din punct de vedere administrativ, face parte din două județe – Lika-Senj (90,7%) și Karlovac (9,3%), potrivit np-plitvicka-jezera.

Lacurile şi cascadele sunt impresionante. Foto: Unsplash

Lacurile Plitvice se află pe un platou întins și sunt separate de baraje naturale de travertin. Parcul este parte integrantă a unui mediu carbonic, iar mineralele care predomină sunt calcarul şi dolomita.

Nu are doar lacuri, ci şi cascade

Într-un peisaj carstic frumos dominat de un amestec de păduri și pajiști, se remarcă magnificul sistem de lacuri Plitvice, care fascinează deopotrivă oamenii de știință și vizitatorii.

Sunt remarcabile nuanţele acestor lacuri, care variază de la albastru la turcoaz sau verde. Aceste culori se schimbă în funcţie de de lumina soarelui, precum şi de mineralele sau organismele prezente apă. În afară de cele 16 lacuri, peisajul de vis este completat de zecile de cascade spectaculoase, de păduri, peşteri şi izvoare.

Una dintre cascadele impresionante este Veliki slap sau Cascada mare, care are înălţimea de 78 de metri.

Ce nu au voie turiştii

Parcul Naţional Plitvice a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 1946. Fiind un obiectiv atât de important, este firesc să existe reguli pentru turişti menite să ajute la conservarea biodiversităţii.

Astfel, printre altele, nu sunt permise: colectarea de material vegetal ca suvenir, hrănirea animalelor, înotul în lacuri, aruncarea gunoaielor, îndepărtarea de traseele marcate.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Ingrid Bergman, actriţa marilor pasiuni

Reprezentativă pentru epoca de aur a cinematografiei americane, Ingrid Bergman a rămas...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *