Motivul pentru care apele Nilului devin roşii

Periodic, Nilul capătă nuanţe roşietice. Fenomenul poate părea surprinzător, iar unii spun că acest lucru are contaţii biblice. În realitate, există o explicaţie ştiinţifică.

Alături de Amazon, Nilul este unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Este mai mult decât o apă, pentru că a permis dezvoltarea uneia dintre cele mai influente dintre civilizaţiile lumii. Este o comoară naturală a Africii şi, din cele mai vechi timpuri, civilizaţia egipteană şi regatele sudaneze s-au bazat pe Nil  pentru a practica agricultura.

Nilul are lungimea de aproximativ 6.690 de kilometri şi traversează mai multe ţări africane – Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt. Cele două surse principale ale fluviului sunt Nilul Albastru din Etiopia şi Nilul Alb din Marile Lacuri africane.

Algele, cauza înroşirii apelor Nilului

Conform textelor biblice, pentru a aduce prima plagă asupra egiptenilor, Moise a lovit cu toiagul său în apele Nilului, iar acestea s-au transformat în sânge. De asemenea, fratele său, Aaron, a transformat în sânge apele din canalale de irigaţii, din lacurile şi bălţile din Egipt. Textele biblice mai relatează şi că peştii din Nil au murit, iar oamenii nu au mai putut bea apă din el.

În 2016, satelitul Sentinel-3A al Agenției Spațiale Europene a făcut mai multe fotografii Nilului. Aceste fotografii își propun să colecteze date esențiale despre clima planetei, precum și despre starea și nivelul oceanelor. Acest lucru ar putea face posibilă dezvoltarea unor modele predictibile privind evoluțiile climatice și meteorologice. În aceste imagini, Nilul are nuanţe roşii, care amintesc de cataclismul biblic.

Proliferarea algelor roşii duce la înroşirea Nilului. Foto: Unsplash

Nuanța roșie a apei Nilului este pusă pe seama proliferării algelor unicelulare. Există aproape 300 de specii care pot fi responsabile de acest fenomen. Ele nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar dezvoltarea lor are loc în mai multe etape. Formarea algelor este influenţată de factori precum temperatura şi energia solară. Acest fenomen natural nu este lipsit de consecințe. Indică adesea prezența toxinelor în apă, care prezintă un risc pentru fauna acvatică, în special pentru pești și crustacee, care devin improprii pentru consumul uman. Şi activităţile umane pot fi o cauză. De exemplu, agricultura pe uscat poate contribui la această colorare, prin creşterea conținutului de fosfor sau azot.

Fenomenul poate să apară în apele dulci sau sărate şi nu este prezent doar în fluviul Nil. Alte zone în care apele devin roşii sunt coastele din Florida, Golful Mexic, Guatemala, Costa Rica și Golful Morbihan.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Locuri încărcate de istorie din Turcia

Una dintre țările care păstrează aproape intact parfumul istoriei este Turcia. Aici...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *