Regina Elisabeta a II-a este un bun mecanic şi nu are nevoie de paşaport

Regina Elisabeta a II-a este suveranul englez cu cea mai lungă domnie. Există multe lucruri interesante legate de viaţa îndrăgitei regine, mai puţin cunoscute marelui public.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al prinţului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. La naştere, Elisabeta a II-a nu era destinată să urce pe tron. Soarta sa s-a schimbat după decesul bunicului ei, George al V-lea (20 ianuarie 1936). Regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, iar tronul i-a revenit ducelui Albert de York, care a devenit George al VI-lea. După moartea tatălui său (1952), a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. La 2 iunie 1953, Elisabeta a II-a a fost încoronată oficial regină a Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii somptuoase conduse de  Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury.

Regina Elisabeta a II-a este suveranul englez cu cea mai lungă domnie. Foto: Pixabay

Declar în faţa voastră ca întreaga mea viaţă, indiferent că va fi scurtă sau lungă, va fi devotată servirii voastre şi servirii măreţei familii imperiale”, declara Elisabeta a II-a în 1947, într-o transmisie radio adresată naţiunii la împlinirea vârstei de 21 de ani. Regina Elisabeta a II-a a depăşit recordul de longevitate pe tron deţinut de stră-străbunica sa, regina Victoria, devenind monarhul cu cea mai lungă şedere pe tron din Anglia. Pentru actualul monarh, componenta religioasă a încoronării are un simbol profund, fiind şi Guvernator Suprem al Bisericii Angliei. S-a vorbit şi s-a speculat mult pe tema abdicării reginei în favoarea fiului său, Charles, pe care se pare că îl depăşeşte în popularitate. Potrivit unor surse, regina Elisabeta a II-a nu va abdica: „Regina nu va abdica, ea nu trebuie să abdice, nu există absolut niciun motiv pentru ca ea sa abdice şi, într-adevăr, din punct de vedere constituţional şi religios ea nu poate abdica: ea a fost unsă regină”, a declarat istoricul regal Hugo Vickers.

Citeşte şi: Camilla Parker, de la amantă la regină consoartă

A vrut să se înroleze în armată

Poate mai puţin ştiut este faptul că Elisabeta a II-a a participat la eforturile celui de-al Doilea Război Mondial. Fire ambiţioasă, a dorit să se înroleze în armată, lucru cu care familia sa nu a fost de acord. După discuţii îndelungate, a primit permisiunea de a se înrola la începutul anului 1945, când avea 19 ani. Ea a intrat în Serviciul Teritorial Auxiliar al Femeilor. Alături de alte femei, a fost un sprijin important, posturile pe care membrele le ocupau fiind de mitraliori antiaerieni, mecanici, operatori radio sau şoferi. Regina a urmat un curs de mecanic auto timp de şase săptămâni, fiind pricepută în demontarea, repararea, construirea de motoare şi în schimbarea cauciucurilor. Ştie, de asemenea, să conducă diverse tipuri de maşini, inclusiv ambulanţe şi camioane.

De ce nu are nevoie de paşaport

La fel ca mulţi alţi monarhi, regina Elisabeta a II-a se bucură de o serie de privilegii. Unul dintre ele este cel care prevede că nu are nevoie de paşaport. Motivul? Paşapoartele britanice sunt emise în numele ei, de aceea, nu are nevoie de acest document. În calitate de şef al Commonwealth-ului, regina a călătorit în toate colţurile fostului Imperiu Britanic. Regina a vizitat peste 116 de ţări fără a avea nevoie de acest document, beneficiind de libertate absolută de mişcare. De asemenea, Elisabeta a II-a nu are nevoie nici de permis de conducere.

Alte curiozităţi

Suverana britanică are parte de două aniversări în fiecare an. Prima este în calitate de persoană privată, iar cea de-a doua ca regină. Indiferent de ziua săptămânii, regina se trezeşte la 07.30.

Regina este o mare iubitoare a rasei de câini corgi. Primul câine aparținând acestei rase l-a primit la 18 ani. Toate lebedele de pe Tamisa, precum şi toate balenele și toți delfinii din Regat sunt proprietatea Reginei.

Citeşte şi: Câte pălării are Regina Elisabeta a II-a

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Ce este, de fapt, al treilea ochi şi ce rol are

Cunoscut și ca ochiul interior sau al sufletului, cel de-al treilea ochi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *