Rezerva mondială de seminţe, salvarea omenirii în caz de dezastre

Preocupările legate de o eventuală apocalipsă au dus la crearea Rezervei mondiale de seminţe, care ne-ar putea salva în contextul reducerii sau dispariţiei surselor de hrană vegetală.

Este vorba despre un depozit în care se păstrează soiuri variate de seminţe. Depozitul se află pe insula Svalbard, care aparţine Norvegiei, la o distanţă de aproape 1300 de kilometri de Polul Nord.

Rezerva mondială de seminţe. @Wikipedia

Schimbările climatice pot avea efecte catastrofale asupra culturilor agricole, la fel şi eventualele dezastre de proporţii, care ne pot lăsa fără seminţe. Soluţia în acest caz este Rezerva mondială de seminţe, care a fost construită în interiorul unui munte în apropierea localităţii Longyearbyen din Insulele Svalbard şi care a fost inaugurată în 2008.

Asigură securitatea alimentară globală

După ce sunt depuse în depozit, seminţele se păstrează la temperaturi de –18°C. Ele pot supravieţui în condiții de îngheț timp de secole, cu condiția să fie pregătite și depozitate corespunzător, ceea ce se şi întâmplă. Acest congelator imens este salvarea omenirii în cazul în care se pierd seminţe sau plante din cauza dezastrelor naturale, a conflictelor armate sau a schimbărilor climatice.

Potrivit Crop Trust, în lume există 1.700 de bănci de semințe, dar cea de pe insula Svalbard, izolată de toate formele de amenințări (pandemie, conflicte, secetă), oferă o șansă mult mai bună de conservare.

Până acum, au fost folosite seminţe din această Rezervă mondială, de exemplu pentru restabilirea sistemului alimentar afectat de război în Siria.

Poate fi vizitată virtual

Peste 1,5 milioane de mostre de seminţe din diferite culturi agricole se află aici, rezervele fiind îmbogăţite periodic.

În 2022, au fost primite 45.000 de exemplare din partea a 13 bănci genetice din Europa, Asia, Australia și America Latină. În premieră şi Irakul a contribuit la această rezervă cu 418 exemplare, printre care orez şi grâu.

Pentru a limita expunerea seminţelor la elementele naturale, clădirea în care sunt ţinute este deschisă de cel mult trei ori pe an. Totuşi, există posibilitatea ca Rezerva mondială de seminţe din Svalbard să fie vizitată virual AICI.

Citeşte şi: Ce poţi vizita în Vietnam, ţara pagodelor şi a lanurilor de orez terasate

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Farah Pahlavi, ultima regină a Iranului

O figură interesantă din istoria Iranului este Farah Pahlavi. A fost soţia...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *