A fost Marlene Dietrich spioană?

Diva cu privire pătrunzătoare şi cu vocea inconfundabilă, Marlene Dietrich a fost una dintre femeile fatale ale cinematografiei americane. A fost prima actriţă germană care a ajuns celebră la Hollywood şi a strălucit pe marile ecrane în anii 1930. În afară de cariera cinematografică, actriţa a avut şi activitate de spion.

Născută în Germania în 1901, Marlene Dietrich s-a remarcat prin filme precum „Îngerul albastru”, „Shanghai Express”,  „Spaimă pe scenă” şi „Procesul de la Nürnberg”, care au transformat-o în divă incontestabilă. De asemenea, a devenit celebră și cu melodia „Lilly Marleene”.

Detesta nazismul

Marlene Dietrich a devenit cetăţean american în 1939, renunţând la cetăţenia germană. În cel de-al Doilea Război Mondial, a susţinut trupelor americane, oferind concerte pentru a ridica moralul soldaţilor şi pentru a contribui la strângerea de fonduri pentru armată.

Ea a lucrat în favoarea Aliaților, poziţia ei antinazistă fiind de notorietate. În plus, considera că poate lupta mai bine contra lui Hitler dacă este aproape de trupele americane.

Dietrich în 1951 @Wikipedia

Totuşi, potrivit The Guardian, şeful de atunci al FBI, J Edgar Hoover, nu avea încredere în ea. Hoover ar fi dat ordine ca Dietrich să fie urmărită şi să i se deschidă corespondenţa, în efortul său de a dovedi suspiciunile că actriţa ar fi un spion nazist implicat în „activități antiamericane”.

Potrivit dosarului FBI, o anchetă oficială de spionaj împotriva ei a avut loc între 1942 și 1944. Ofițerii FBI nu au reușit să descopere prea multe despre aceste acuzații de spionaj antiamerican, dar au aflat mai multe despre escapadele sale amoroase.

În februarie 1944, Dietrich a devenit spion al SUA. Misiunea sa era de a strânge „observații despre activitățile subversive din Europa”. Nu se ştie cu exactitate ce a presupus acest lucru; o parte din dosarul ei a fost distrus de BFI în 1980, cu 12 ani înainte de a muri.

Dietrich în Shanghai Express (1932) @Wikipedia

S-a spus că ura lui Dietrich faţă de Hitler ar fi fost atât de mare încât l-ar fi ucis, dacă ar fi avut ocazia. Ipoteza este susţinută de unul dintre iubiţii ei, Douglas Fairbanks, căruia ea i-ar fi cerut ajutorul pentru acest plan.

Actriţa se gândea să accepte să facă un singur film în Germania, pentru a fi singură o noapte cu Fuhrerul.

„Aşa m-aş putea preface, spunându-i ce simt pentru el, că sunt îndrăgostită nebuneşte de el. Am auzit că Hitler mă place şi sunt sigură că va fi de acord”, i-a spus Marlene lui Douglas.

Chiar dacă ar fi fost percheziţionată înainte de a păşi în dormitorul liderului nazist, ar fi pregătită să meargă şi goală, dar cu un ac de păr otrăvit în păr.

Citeşte şi: Frank Sinatra, un destin de film. A încercat să se sinucidă şi a fost bănuit de legături cu Mafia

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Camilla Parker, de la amantă la regină consoartă

Regina Elisabeta a II-a a declarat că doreşte ca Ducesa Camilla să...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *